Czy w Twoim domu pchnie już piernikami? A może właśnie skończyłaś przygotowywać mak do makowców? Zbliżające się Boże Narodzenie to czas wspólnych spotkań i biesiadowania. Po tradycyjnej wigilii, w pierwszy i drugi dzień świąt zasiadamy zazwyczaj do suto zastawionych stołów, pełnych smacznych potraw i słodkości. Nie masz pomysłu, jakie ciasto w tym roku upiec? Sięgnij po nasze sprawdzone przepisy!

Ciasta na Boże Narodzenie

Podczas Świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach gości mnóstwo wypieków. Pojawiają się zarówno te tradycyjne, jak i te, modne w ostatnim czasie. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez makowca, piernika, keksa, sernika czy kutii, która w Polsce należy do jednej z 12 tradycyjnych potraw podawanych na Wigilii (więcej o tradycyjnych potrawach wigilijnych przeczytasz tutaj. W Polsce, ile domów, tyle pomysłów na świąteczne słodkości. Jak mawiają łasuchy: Święta Bożego Narodzenia mogą się odbyć bez śniegu, ale sernik, piernik i makowiec muszą być!

Przepis na świąteczny makowiec

Składniki na ciasto drożdżowe:

1 kg mąki pszennej typ 550

12 dkg świeżych drożdży w kostce

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

3/4 kostki margaryny

4 jajka klasy L

olejek arakowy

szczypta soli

Składniki na masę makową

1 kg maku

4 szklanki mleka

2 jajka klasy L

0,5 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki miodu

1 olejek migdałowy

3 łyżki dżemu lub powideł

20 dkg bakalii (orzechy, rodzynki, migdały)

Dodatki:

cukier puder

lukier

Najpierw przygotuj mak zalewając go mlekiem powyżej 1 cm nad makiem i podgrzewaj na ogniu, aż do momentu wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, szczelnie przykryj i odstaw na ok. 10 godzin, aby namiękł mlekiem. Po tym czasie mak należy 3-krotnie przekręcić przez maszynkę. Dodaj do niego cukier, jajka, olejek, miód, dżem lub powidła, orzechy, rodzynki, migdały, mąkę i dobrze wymieszaj. Aby przygotować ciasto drożdżowe zmieszaj mąkę, drożdże, margarynę, jajka, cukier, olejek i szczyptę soli dodając powoli ciepłe mleko. Następnie odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podziel ja na części, rozwałkuj placki zbliżone kształtem do prostokąta i posmaruj na ok. 1 cm przygotowaną wcześniej masą makową. Zawiń makowiec i owiń go w papier pergaminowy. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim ciasto przez ok. 35-45 minut. Gotowe makowce możesz posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Przepis na świąteczny sernik

Składniki na masę serową:

4 – 5 kostek lub 1 kg mielonego sera białego

250 g (opakowanie) serka mascarpone

1 szklanka drobnego cukru

2 łyżki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 torebeczka cukru waniliowego

Dodatki:

1/2 szklanki rodzynek

100 g skórki pomarańczowej

1 szklanka rumu

1,5 szklanki gorącej wody

Polewa

1/2 czekolady mlecznej

1/2 czekolady gorzkiej

2 łyżki śmietany

Rodzynki włóż do garnka, zalej wrząca wodą i pozostaw na 2 godziny. Odsącz i ponownie zalej, ale tym razem rumem. Pozostaw, aby nabrały smaku i aromatu. Składniki na masę sernikową umieść w naczyniu lub misce i miksuj na gładką masę. Uważaj, żeby nie miksować jednak zbyt długo, ponieważ ciasto się mocno napowietrzy i opadnie po upieczeniu. Rodzynki odsącz i dodaj do masy, a następnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wlej do okrągłej tortownicy – wyłóż papierem do pieczenia, folią aluminiową lub wysmaruj tłuszczem.

Ciasto włóż do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200 stopni. Piecz je przez 10 – 13 minut, po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 60 minut. Kiedy sernik będzie upieczony pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiami na ok. 30 – 40 minut. Ciasto zazwyczaj trochę opada. Do rondelka wlej łyżkę wody, włóż połamaną czekoladę, kiedy rozpuści się min. połowa dodaj śmietanę. Pamiętaj, aby stale mieszać, w innym wypadku czekolada się przypali. Polej sernik i włóż go do lodówki na 12 godzin.

Przepis na świąteczny piernik

4 jajka klasy L

400g mąki pszennej typ 500 – 550

200g drobnego cukru

2 czubate łyżki mieszanki do piernika

200 ml miodu o płynnej konsystencji

0,5 szklanki oleju

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka rodzynek

0.5 szklanki orzechów nerkowców

cukier puder do posypania

masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.

Umyj jajka pod bieżącą wodą, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mąkę, przyprawę do piernika, sód, olej i miód. Wszystkie te składniki wymieszaj, a na końcu dodaj pianę z białek, rodzynki oraz orzechy. Do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy przełóż ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto na godzinę. Kiedy piernik się upiecze i wystygnie, oprósz go cukrem pudrem, ewentualnie polej lukrem.