Marka

Cena

Aktywne filtry

Słoiki na przetwory

Słoiki na przetwory mogą być zamykane za pomocą pokrywy typu twist, jak i posiadać zamknięcie z dodatkowym uchwytem. Wykonane są z grubego szkła, które jest wytrzymałe na uderzenia i wstrząsy, ale umożliwia także bezpieczny transport. Sprawdzają się także pod względem zachowania odpowiedniej temperatury produktów spożywczych. Słoiki na przetwory mogą być wykorzystane do przechowywania kiszonek, ale także przypraw oraz produktów sypkich.

Szklane słoiki do przetworów

Ogórki kiszone, grzybki marynowane, smaczne konfitury owocowe, marmolady i dżemy nie tylko rozpieszczają podniebienie wielu łasuchów, lecz również dostarczają wielu cennych witamin oraz minerałów. Przygotowanie tego typu wyśmienitych zapraw wymaga zastosowania odpowiednio do tego przeznaczonych akcesoriów. Wówczas niezbędne okazują się weki oraz słoiki na przetwory z zakrętkami zapewniającymi szczelne zamknięcie zaprawianych przetworów. Ważne, aby pojemniki te były wykonane z wysokiej jakości szkła odpornego na działanie wysokiej oraz niskiej temperatury, a także na wyszczerbienie i porysowanie. Tego typu produkty oferuje nasz sklep internetowy Radochy Gospochy. Bogaty wybór słoików na przetwory w rozmaitych wielkościach pozwoli dopasować odpowiednie pojemniki do rodzaju oraz ilości zaprawianych przetworów. Ponadto pierwszej klasy szkło, z którego powstały dostępne u nas słoiki nie wchodzi w interakcje biochemiczne, nie zmieniając smaku ani zapachu zaprawianych wyrobów. Dzięki temu znajdująca się w nich żywność zachowuje wyrazisty aromat przez bardzo długi czas.

Małe słoiczki i duże słoje na przetwory

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje pojemników do zapraw. Pierwsze to słoiki typu twist–off z metalową zakrętką w klasycznym oraz poręcznym kształcie. Drugie to słoje, czyli tak zwane weki ze szklanym wieczkiem, czasami wykonanym ze sztucznego tworzywa. Weki zamykane są na metalową sprężynkę i gumową uszczelkę. Oba rodzaje słoików do przetworów mogą zostać wyparzane w gorącej wodzie, lecz gumowe elementy nie powinny być zanurzane we wrzątku, ponieważ mogą popękać. Duże litrowe lub kilkulitrowe słoje na przetwory to idealna propozycja do zapraw takich jak kiszonki i marynaty. Natomiast mniejsze słoiczki świetnie sprawdzą się do wyrabiania marmolad, dżemów, konfitur, miodów, kompotów, powideł oraz innych wyśmienitych pyszności rozpieszczających podniebienia.

Słoiki do przechowywania przypraw i ziół

Transparentny słoik pozwoli nie tylko na szybką identyfikację zaprawionej zawartości, lecz również sprawi, że kolorowe owoce i warzywa albo apetyczne grzybki w sposób efektowny udekorują kuchenną szafkę lub półkę. Ponadto przeźroczysty słoik to idealne naczynie do przechowywania przypraw, ziół, suszonych owoców, a także: soli, mąki, ryżu, kaszy, makaronu oraz innych sypkich składników spożywczych. Osoby zastanawiające się, które słoiki do przechowywania ziół lub przypraw będą najlepsze, mogą wybrać modele z etykietami. W ofercie naszego sklepu internetowego znajdują się również słoiki zawierające etykiety, na których można wykonać kredą zapiski, umożliwiające szybką weryfikację.