Cena

Kociołki emaliowane

Naczynia żeliwne służą w kuchni od wielu lat - nie wydzielają one podczas gotowania żadnych szkodliwych związków, dzięki czemu przygotowane jedzenie jest zdrowsze. Kociołek odlewany z żeliwa o specjalnie dobranym składzie, co daje pewność wysokiej jakości wykonania oraz trwałości. Żeliwo szybko się nagrzewa, zapewniając równomierny rozkład temperatury, dzięki czemu w krótkim czasie przygotujesz smaczne i gorące potrawy, które będą zarówno miękkie ale także kruche i soczyste. Wnętrze kociołka zostało pokryte powłoką emaliowaną, odporną na wysokie temperatury, zapobiegającej przywieraniu, odpornej na ścieranie. Kociołek wykonany został z najwyższej jakości żeliwa, starannie wykończony powloką emaliowaną i wypalony w wysokiej temperaturze.

Wysokiej klasy kociołek na ognisko emaliowany

Wspólne biesiadowanie przy ognisku z przyjaciółmi pod chmurką ma niesamowity klimat. Pieczenie kiełbasek i grill często należały do ulubionych czynności w czasie biwaku lub wakacyjnych wycieczek na łono natury. Jednak gotowanie na świeżym powietrzu w dużym żeliwnym kociołku to już prawdziwa uczta dla duszy i ciała przynosząca bardzo dużo pozytywnych wrażeń. Współcześnie gotowanie pod chmurką przeżywa prawdziwy renesans. Kociołki emaliowane pełne apetycznych dań można spotkać na licznych imprezach plenerowych, w których gotuje się tradycyjną grochówkę, kapuśniak, gulasz, bigos, rosół, a także tradycyjny pieczonek – potrawę z kiełbasy, cebuli i ziemniaków. Coraz częściej emaliowane kociołki wykorzystywane zostają do użytku domowego na terenie prywatnych posesji. Wystarczy kawałek miejsca na rozpalenie ogniska i ustawienie garnka na nim, aby wspólnie z całą rodziną lub z przyjaciółmi ugotować jednodaniowy posiłek.

Emaliowany kociołek żeliwny – skąd pomysł pieczenia w kotle?

Obróbka termiczna w zamkniętym naczyniu daje niezwykle wiele możliwości kulinarnych. Zdawali sobie z tego sprawę nasi przodkowie, dla których istotne było przygotowanie dużej ilości jedzenia podczas zaledwie jednego procesu pieczenia. Trudno jednoznacznie wskazać, kiedy zaczęto posługiwać się przedmiotami, które choć trochę przypominałyby współczesne kociołki żeliwne emaliowane. Wiadomo jednak, że pierwotnie używano prymitywnych narzędzi, które z czasem zastąpiono garnkami z brązu. Dziś produkowane kociołki mają charakterystyczny kształt, który nieco nawiązuje do tamtejszych czasów. Elegancki emaliowany kociołek żeliwny, dostępny w naszym sklepie, jest przedmiotem ciężkim, wytrzymałym na ogień i niezwykle trwałym. Raz zakupiony będzie spełniał swoją funkcję w zasadzie bezterminowo.

Kociołki emaliowane od Radochy Gospochy

W tym dziale polecamy wysokiej klasy kociołki do gotowania na wolnym ogniu w plenerze. Tym, czym wyróżniają się oferowane przez nas produkty, to gwarancja ich wysokiej jakości oraz niezawodności. Solidne wykonanie i pierwszej klasy żeliwo zapewniają długowieczne użytkowanie, nawet przy intensywnej oraz wieloletniej eksploracji. Stabilna konstrukcja i myśliwski styl czynią z kociołków emaliowanych naczynie o szczególnym znaczeniu użytkowym. Zawdzięczają to ponadczasowej kolorystyce, poręcznym kształtom oraz funkcjonalności. Ponadto czarna barwa kociołka w sposób spójny komponuje się z dowolną estetyką ogrodu lub pola biwakowego, a także oprawy stylistycznej imprezy plenerowej.

Kociołki żeliwne emaliowane i ich niezawodna konstrukcja

Kociołek emaliowany zawdzięcza swoją wytrzymałość niezawodnej konstrukcji z wysoce trwałego żeliwa. To materiał wytwarzany w olbrzymich temperaturach, w specjalnie do tego przeznaczonych zakładach. Ważną zaletą produktów wykonanych z żeliwa jest to, iż nie wydzielają one żadnych szkodliwych związków chemicznych, które mogłyby przenikać do przygotowywanego jadła. Obróbka w niezwykle wysokich temperaturach nie jest przeszkodą, ponieważ kociołek emaliowany równomiernie rozprowadza ciepło w swoim wnętrzu. To z kolei sprawia, iż wszelkiego rodzaju mięsa, ziemniaki, buraki czy marchew, umieszczone w kotle będą optymalnie przygotowane po już po kilkudziesięciu minutach pozostawania na ognisku.

W jaki sposób dbać o kociołek emaliowany?

Konserwacja żeliwnych naczyń jest prosta i nieskomplikowana. W przypadku kociołka służącego do przygotowywania potraw na ognisku zaleca się mycie ręczne. Wystarczy po opróżnieniu garnka wlać ciepłej wody ze środkiem myjącym i oczyścić wnętrze szczotką z miękkim włosiem lub gąbką. Następnie po opłukaniu ustawić kociołek w suchym miejscu. Do mycia kociołka nie potrzeba specjalistycznych środków myjących, wystarczy zwykły płyn do naczyń. Kociołek na ognisko emaliowany można również oczyścić sodą oczyszczoną. Należy pamiętać, aby nie drapać wnętrza kociołka ostrymi narzędziami.

Czy zakup kociołka na ognisko emaliowanego się opłaca?

Wysoka jakość solidnego kociołka ma swoją cenę. Jednak jest to inwestycja na długie lata. W naszym sklepie oferujemy wyłącznie sprawdzone produkty, gwarantujące niezawodność nawet podczas bardzo intensywnej eksploracji w trudnych warunkach atmosferycznych. W celu wyboru odpowiedniego modelu dostosowanego do indywidualnych potrzeb zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.