Blog

Jakie czynniki brać pod uwagę kupując zestaw garnków
24/07/2025Nie powinny zbytnio się nagrzewać, przypalać gęstych płynów, odkształcać się po uderzeniu. To tylko niektóre cechy dobrze wykonanych, wytrzymałych garnków kuchennych, o...
Czytaj więcej
Tradycyjna kuchnia – gotowanie w gęsiarce żeliwnej
23/07/2025W tradycyjnej, polskiej kuchni stosuje się nie tylko dawne, niegdyś bardzo znane przepisy kulinarne, ale również korzysta się ze sprawdzonych narzędzi do gotowania. Jednym z ...
Czytaj więcej
Jak przechowywać pieczywo i inne produkty spożywcze, by dłużej zachowały świeżość?
02/07/2025Świeże produkty żywnościowe są smaczne, wartościowe i pachnące. Wystarczy pomyśleć o chrupiącym pieczywie, kruchych ciastkach czy puszystych bułkach, które pod wpływem...
Czytaj więcej
Szklanki i szkło do napojów – jak dobrać naczynia do różnych typów napojów?
23/06/2025Szkło to uniwersalny materiał służący do wytwarzania naczyń barmańskich i kuchennych. Najbardziej charakterystycznym jego produktem są szklanki, które służą do serwowan...
Czytaj więcej
Garnki stalowe, żeliwne, a może granitowe? Kiedy stosować poszczególne rodzaje
13/06/2025Garnek to podstawowe narzędzie każdego, w tym także domorosłego, kucharza. Przyrządzamy w nich potrawy płynne, gotujemy sosy i przygotowujemy zupy. Warto poznać różnice, k...
Czytaj więcej
Idealne rozwiązanie na wiosennego grilla – żeliwne kociołki
29/04/2025Po zimowej stagnacji przychodzi czas na pierwsze prace ogrodowe. Przycinanie gałęzi, grabienie liści czy wycinanie chwastów to zadania męczące, po których warto pozwolić so...
Czytaj więcej
Dlaczego dobrej jakości naczynia żaroodporne to obowiązkowy element każdej kuchni?
25/04/2025Każdy świadomy kucharz, nawet ten bez wielkiego doświadczenia, wie, że gotowanie bez dobrych, sprawdzonych składników może być niewykonalne. Ryzykujemy wówczas tym, że da...
Czytaj więcej
Najlepsze przybory i akcesoria do pieczenia dla początkujących
22/04/2025Każdy kucharz kiedyś zaczynał swoją przygodę z gotowaniem. Nie wszystko od razu przychodzi łatwo, szczególnie w gastronomii, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość do p...
Czytaj więcej