Cena

Naczynia żaroodporne

Pieczenie w piekarniku jest zdrowym sposobem przygotowywania żywności. Jednak warto być zaopatrzonym w odpowiednie do tego narzędzia. Naczynia żaroodporne to nie tylko szklane wazy. Postawić można również na ceramiczne foremki, które mają ciekawy wygląd i są równie odporne na działanie wysokiej temperatury. Wykorzystanie podgrzewacza pozwala na dłużej podtrzymać ciepło dań przygotowanych w szklanym naczyniu żaroodpornym. Dzięki pokrywce nie przypali się górna warstwa lasagne czy zapiekanki.

Naczynia żaroodporne z podgrzewaczem – niezastąpione w każdym domu

Zdarza Ci się przygotować obiad nieco zbyt wcześnie, zanim domownicy wrócą do domu? A może lubisz celebrować długie rodzinne spotkania przy suto zastawionym stole i szukasz sposobu, aby Twoje potrawy zawsze były świeże i ciepłe, nawet przy długim biesiadowaniu? Naczynia z podgrzewaczem to rozwiązanie, które sprawdzi się w każdym domu. To klasyczne formy z pokrywką, które można umieścić w specjalnym metalowym stojaku – chroniącym stół przed wysoką temperaturą naczynia. Tealighty umieszczone w stojaku i zapalone będą delikatnie podgrzewać naczynie, utrzymując jego stałą, wysoką temperaturę i zachowując świeżość potrawy.

Eleganckie i praktyczne naczynia do serwowania i podtrzymywania ciepła dań.

Utrzymywanie odpowiedniej temperatury upieczonych, usmażonych czy ugotowanych dań jest możliwe dzięki naczyniom żaroodpornym z podgrzewaczem. Pokrywa w formie dużego wieka, która dokładnie przykrywa całą powierzchnię naczynia, umożliwia utrzymywanie optymalnej temperatury serwowanych dań. Stojak z miejscem na podgrzewacz oraz szklane naczynie stanowią dwie oddzielne części – co zdecydowanie ułatwia proces czyszczenia tych przedmiotów. Producenci zalecają przede wszystkim mycie ręczne z uwagi na nieregularny kształt stelażu. Naczynie do podgrzewania to niezastąpiony element zastawy stołowej podczas imprez rodzinnych, spotkań z przyjaciółmi czy w trakcie innych, towarzyskich okazji. Duża pojemność pojemnika ceramicznego, która wynosi często trzy, a nawet cztery litry, pozwala na podawanie gościom dużej ilości ciepłego pożywienia.

Naczynia, które warto mieć

Naczynia żaroodporne o różnej pojemności pozwolą przyrządzić wiele prostych i smakowitych potraw – głównie zapiekanek ziemniaczanych czy makaronowych, mięs czy pasztetów. Pomogą też w podgrzewaniu potraw, a nawet w wypiekaniu niektórych ciast. Okrągłe naczynie żaroodporne w efektownym wydaniu może posłużyć jako waza, którą bez problemu wystawisz na stół, aby domownicy częstowali się ciepłą, świeżą zupą. Popularność naczyń żaroodpornych z podgrzewaczem wynika przede wszystkim z wygody ich użytkowania – brak metalowych elementów, wygodne uchwyty i pokrywki, które można wkładać bezpośrednio do rozgrzanego piekarnika pozwalają przygotować wiele smakowitych potraw bez uszczerbku na naczyniu. Pieczenie jedzenia bez dużych ilości tłuszczu to jedna z największych zalet tego typu naczyń – dlaczego w każdym domu powinny się znaleźć naczynia żaroodporne!

Naczynie do podgrzewania – z jakiego materiału?

Naczynie żaroodporne z pokrywką i podgrzewaczem to najczęściej produkt wykonany ze szkła lub ceramiki. Stojak, na którym jest umieszczone naczynie, ma konstrukcję stalową, czasami pokrytą także bezpieczną dla użytkownika farbą. Naczynie ceramiczne z podgrzewaczem wyposażone jest również w załączoną przykrywkę, która zmniejsza szansę na uciekanie gorącego powietrza. Pełni ona także funkcję utrzymującą odpowiedni stopień wilgotności potraw, dzięki czemu znajdujące się tam posiłki nie przypalają się w trakcie użytkowania podgrzewacza. Prezentujemy Państwu różne warianty kolorystyczne opisywanych naczyń. W zależności od potrzeb można wybrać np. produkt owalny lub kwadratowy w złotym, czarnym lub białym kolorze.

Efektowny design – stylowe podanie

Oprócz odporności na wysokie temperatury i dużej pojemności, nowoczesne naczynia z podgrzewaczem mają również tę zaletę, że idealnie nadają się do serwowania potraw bezpośrednio z nich – po umieszczeniu gorącej zapiekanki na stole. Wygodny ruszt z tealightami i stylowy design – szklany, marmurowy lub z tłoczeniem w białej ceramice, to najlepszy sposób na podkreślenie charakteru danej nowoczesnej jadalni.