Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 299 zł! kod: "DOSTAWA"
Teflon stosowany jest do tworzenia elementów mających kontakt z wysoką temperaturą i środkami chemicznymi. Dlatego w każdej kuchni powinna znaleźć się teflonowa patelnia. Ten materiał wyjątkowo dobrze spełnia swoje zadanie podczas smażenia mięsa czy przyrządzenia domowej paelli. Trzeba jednak przyłożyć wagę do dbania o powierzchnię patelni. Należy wybierać jedynie drewniane, ewentualnie plastikowe, narzędzia do odwracania i mieszania jedzenia. Patelnia teflonowa posłuży wtedy przez wiele lat.
Patelnia to obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. Jest niezbędna do przygotowania wielu dań, począwszy od typowo mięsnych, przez warzywne, aż po wszelkiego rodzaju placki i naleśniki. Używa się jej do smażenia, pieczenia, duszenia, opiekania – możliwości jest dużo, a liczba posiłków, które można przyrządzić w ten sposób wręcz nieograniczona. Dlatego właśnie kupując patelnię, warto wybrać naprawdę dobry egzemplarz, który wytrzyma częste eksploatowanie i będzie wygodny w użytkowaniu. Patelnia teflonowa to doskonały wybór dla wszystkich, którym zależy na tym, aby domowe potrawy były nie tylko smaczne, ale także jak najzdrowsze, a to wiąże się z ograniczeniem używanego do smażenia tłuszczu. Jedną z głównych zalet patelni z powłoką teflonową jest właśnie fakt, że podczas smażenia można zmniejszyć, lub całkowicie wyeliminować olej, ponieważ teflon zapobiega przywieraniu potraw. Dzięki temu obróbka termiczna przygotowywanych składników jest znacznie prostsza i daje efekty w postaci zdrowszych posiłków.
W naszej ofercie mamy wiele rodzajów patelni z teflonową powłoką, różniących się rozmiarem, kształtem, wysokością czy przeznaczeniem. Wybierając model dla siebie, trzeba się przede wszystkim zastanowić, jakie posiłki będziemy przyrządzać i w jakiej będą ilości. Od tego zależy wielkość i rodzaj patelni (np. grillowa, do naleśników, do jajek), a także wysokość jej brzegów. Dbając o walory zdrowotne przyszłych dań, należy zwrócić uwagę na to, aby patelnia teflonowa była oryginalnym produktem z prawdziwą bezpieczną powłoką. Warto też sprawdzić, z czego wykonano pokryty teflonem korpus danej patelni i pamiętać o tym, że aluminiowe są lżejsze, ale krócej trzymają ciepło, stalowe natomiast to modele cięższe, ale bardziej wytrzymałe.
Patelnie teflonowe to bardzo odporne na wysoką temperaturę i wytrzymałe naczynia. Aby jednak przedłużyć ich trwałość, trzeba wiedzieć jak z nich korzystać i w jaki sposób prawidłowo o nie dbać. Jak już wcześniej wspomniano, przygotowywane na nich jedzenie powinno się mieszać tylko drewnianymi lub plastikowymi przyborami, ale to nie wszystko, jeśli chcemy dłużej cieszyć się nieskazitelną teflonową powłoką. Przy tego rodzaju patelniach bardzo ważne jest ich odpowiednie mycie, które powinno odbywać się z użyciem ciepłej wody i miękkiej myjki. Należy unikać szorowania, ostrych gąbek, a także zmywarki. Jeżeli zdarzy się, że resztki jedzenia będą trudne do usunięcia, trzeba je po prostu namoczyć w gorącej wodzie, a potem delikatnie usunąć. Po umyciu warto posmarować powierzchnię patelni niewielką ilością oleju.