Cena

Aktywne filtry

Sokowniki, szybkowary

Przygotowywanie domowej roboty napojów nie musi być trudne. Sokowniki są proste w obsłudze, wystarczy uzupełnić je świeżymi i aromatycznymi owocami w górnej części. W dolnej podgrzewa się woda, która parując, zmusza owoce do wydzielania soków. Napój osadza się w środkowej części naczynia. Nie ma więc kawałków owoców czy miąższu, za to pozostaje sam pyszny i słodki sok. Napój można zawekować, aby pić go poza sezonem. Sokowniki ze stali nierdzewnej tworzą alternatywy dla gotowych produktów. Szynkowar to narzędzie doskonale sprawdzające się podczas domowego wyrobu wędlin takich jak szynki, golonki czy mielonki. Domowe wyroby to sposób na uzyskanie niepowtarzalnego smaku oraz zdrowych składników, pozbawionych substancji chemicznych.

Dlaczego w sezonie owocowym warto postawić na sokowniki?

Sokowniki to proste urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej przystosowanej do kontaktu z żywnością, a w szczególności z kwasami, których pełne są owoce. Jedno niedrogie urządzenie z powodzeniem zastępuje wiele innych i pozwala zaopatrzyć się w doskonałe, wekowane soki na zimę. Niska cena, duża wydajność i prostota obsługi to najważniejsze cechy sokownika. Dzięki niemu udaje się wydobyć maksymalną ilość soku z owoców, takich jak wiśnie, maliny, truskawki czy inne, w postaci nadającej się od razu do zawekowania – również z dodatkiem cukru. Gdy nadchodzi sezon letni, konieczność przetworzenia dużych ilości owoców w wielu gospodarstwach domowych staje się faktem. Wyciskarki wolnoobrotowe nie zdają egzaminu wówczas, gdy pragnie się uzyskać słodzony, gorący sok w dużej ilości. Tu sprawdza się wyłącznie sokownik, dający pożądany efekt przy minimalnym nakładzie pracy i czasu. Wystarczy wstawić owoce do sokownika i zająć się innymi sprawami, a sok robi się sam!

Szybkowary – jeszcze krótszy czas przygotowywania smakowitych potraw

Świąteczny bigos, a może idealny sposób na pasteryzację słoików z domowymi przetworami? Szybkowary w wielu domach mogą okazać się niezastąpionymi urządzeniami! Świetnie sprawdzają się jako prezenty dla osób, które pasjonują się gotowaniem, bo dzięki tym urządzeniom przyrządzone dania są smaczniejsze i zdrowsze. Gotowanie w szybkowarze to sposób na to, aby skrócić czas gotowania potraw – wysokie ciśnienie i odpowiednio podwyższona temperatura wrzenia sprawiają, że artykuły żywnościowe są szybciej poddawane obróbce kulinarnej, a to oznacza również krótszy czas ich kontaktu z wodą, co sprawia, że witaminy są z nich wypłukiwane w mniejszym stopniu. Wręczając komuś szybkowar w prezencie tak naprawdę dajesz mu czas – którego każdemu z nas często brakuje, i którego każdy chciałby mieć nieco więcej w ciągu doby. A może sam sprawisz sobie taki specjalistyczny garnek? Z pewnością przyda się nie tylko podczas przygotować do świąt!