Kawa w dobrym stylu – kubki, filiżanki, imbryki i kawiarki, które warto mieć

Kawę można przygotowywać na wiele wspaniałych sposobów. Podaje się ją w kubkach, filiżankach, szklankach albo bezpośrednio w zaparzaczu. Naczynie, w którym kawa zostanie zaprezentowana, ma duże znaczenie degustacyjne. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zaserwować ją w dobrym stylu, koniecznie sprawdź nasz poradnik. Wskazujemy, kiedy lepszym wyborem będzie kubek, a w jakich okolicznościach sprawdzi się filiżanka. Wymieniamy sposoby na niezawodne, domowe parzenie aromatycznej „małej czarnej” i opisujemy, czym się wyróżniają gotowe zestawy do kawy.

Kawa to rytuał – jak go urozmaicić odpowiednimi naczyniami?

Przygotowanie i picie kawy to rytuały, które są praktykowane przez wielu fanów aromatycznych, wyrazistych smaków. Proces zaparzania takiego napoju jest niezwykle ciekawy, choćby ze względu na szereg możliwości, z jakimi mamy do czynienia w nowocześnie zaaranżowanej kuchni. Warto jednak zastanowić się, jaki wpływ na smak oraz wrażenia estetyczne ma dobranie właściwego naczynia, w którym kawa zostanie zaserwowana. Tutaj liczy się przede wszystkim wygoda degustacji, a zatem odpowiednia filiżanka czy szklanka ma ułatwić konsumpcję oraz sprawić, że chwile spędzone na braniu kolejnych łyków będą po prostu przyjemne. Nie pomijamy także wątku estetycznego, ponieważ w wielu sytuacjach jest to sprawa kluczowa. Elegancka zastawa do kawy nie tylko cieszy swoim wyglądem, ale przede wszystkim sprawia, że kawa jest jakby... smaczniejsza!

Kubki vs filiżanki – kiedy co wybrać?

Świat miłośników napoju z ziaren kawy dzieli się na dwie części. Jedni preferują picie kawy z kubków, drudzy wolą próbować jej smaku bezpośrednio z filiżanki. Która strona ma rację? Obie! Kawę można pić zarówno z ceramicznych kubków, jak i porcelanowych filiżanek. Nie ma to większego znaczenia w sytuacji, w której chcielibyśmy określić, kto robi to we właściwy sposób. Do kubków zmieścimy więcej płynów i trzymają one dosyć dobrze swoją temperaturę. Filiżanki są z kolei znakomitym wyborem w celu powolnej degustacji, zwłaszcza gdy nam się nie spieszy. O poszczególnych typach naczyń przeznaczonych do podawania kawy piszemy niżej.

Kubki do kawy – pojemność, materiał, ergonomia

Kubki do kawy to poręczne, wygodne naczynia, do których można wlać spore ilości płynów. Standardowy kubek cechuje się pojemnością około 200-250 mililitrów. Występują także większe egzemplarze, które zmieszczą nawet dwa razy tyle. Najczęściej ten rodzaj naczynia jest produkowany z ceramiki, ale bez problemu znajdziemy także standardowe, bardzo praktyczne kubki szklane, które w pewnym sensie przypominają zwykłe szklanki – z takim wyjątkiem, że mają dodatkowe ucho do trzymania. Kubki są ergonomiczne, wygodne w użytkowaniu i bardzo trwałe (o ile wybierzemy te, które rzeczywiście są wytworzone w jakościowy sposób). Na uwagę degustatorów kaw zasługują również kubki z napisami – świetny pomysł prezentowy, z którym na pewno już kiedyś się spotkaliśmy.

Filiżanki do espresso, cappuccino i latte – różnice i zastosowanie

Czym różnią się od siebie filiżanki do espresso, cappuccino i latte? Pojemnością, kształtem i przeznaczeniem. To nie wszystko. Miłośnicy włoskiej „małej czarnej” z pewnością czują podświadomie te różnice, a naszym zadaniem w tym momencie jest to, aby je skutecznie wyróżnić. Więcej informacji o naczyniach dedykowanych do różnych rodzajów kaw zamieszczamy poniżej:

  • Do espresso – zwróć uwagę na niewielką pojemność (kilkadziesiąt mililitrów) tego naczynia oraz grubość ścianek. Materiał wykonania powinien dobrze trzymać ciepło – kawa po podaniu powinna chociaż przez krótki czas utrzymywać wysoką temperaturę. To filiżanka dedykowana do kaw mocnych, esencjonalnych, dlatego napój z takiego naczynia pije się dosyć szybko.
  • Do cappuccino – mają zaokrąglony kształt przy dnie i delikatnie rozszerzają się ku górze. Zawsze posiadają ucho, które ułatwia chwytanie – niekiedy ta część może mieć bardzo stylową formę. Naczynia do serwowania cappuccino są najczęściej całkowicie białe lub kremowe. Wykonuje się je z porcelany lub ceramiki.
  • Do latte – latte zwyczajowo serwuje się w wysokiej szklance w kształcie odwróconego stożka. Rzadkością jest podawanie kawy typu latte w standardowej filiżance, ponieważ istotną kwestią jest jej warstwowy wygląd. Ten zaś da się zaprezentować wyłącznie w przezroczystym szkle.

Kawiarka, french press czy ekspres – czym parzyć kawę w domu?

Samodzielne parzenie kawy w domowych warunkach? Nic trudnego! Bez znaczenia, czy dysponujemy nowoczesnym ekspresem ciśnieniowym z różnorodnymi funkcjami, czy też parzymy kawę ręcznie – każda z nich może być naprawdę smaczna. Jaka jest tajemnica dobrze przygotowanego naparu i jak parzyć kawę, aby była zawsze smaczna? Zadbaj o to, aby posiadać dobre ziarna, które zmielisz bezpośrednio w domu – za pomocą młynka lub przy użyciu ekspresu, który zrobi to automatycznie. Przygotowaliśmy tabelę, w której umieściliśmy informacje dotyczące różnych metod parzenia. Sprawdź, jakie zalety ma kawiarka stalowa oraz jaki efekt daje french press ceramiczny.

Narzędzie do zaparzania

Zalety

Wady

Dla kogo?

Kawiarka stalowa

Niska cena, intuicyjna obsługa, szybkość przygotowania i wysoka intensywność napoju.

Konieczność ręcznej obsługi i każdorazowego czyszczenia, brak możliwości przygotowania mocnego espresso, wymagane podgrzewanie na kuchence.

Dla fanów czarnej kawy, która cechuje się intensywnym smakiem.

Ekspres przelewowy

Szybkość przyrządzania kawy, zachowany pełny aromat i wyczuwalność smaków, duża ilość kawy.

Większe koszty użytkowania, konieczność czyszczenia i częściowo ręcznej obsługi.

Dla miłośników dużej ilości kawy zaparzonej w jednym cyklu.

French press ceramiczny

Uniwersalność (do kawy i herbaty), prostota użytkowa, bez zastosowania prądu – potrzebny jedynie wrzątek.

Możliwość pojawienia się delikatnych osadów w napoju, ograniczona liczba rodzajów kaw.

Dla osób poszukujących szybkiej, taniej i prostej metody do ręcznego parzenia kawy.

Imbryk do kawy – czy nadal warto go mieć w kuchni?

Tradycyjne imbryki pełniły niegdyś ważną funkcję w domach, ponieważ to właśnie w tego rodzaju tyglach przygotowywano aromatyczne napary z ziół, ale także i z ziaren zmielonej kawy. Dzisiaj także nie warto z nich rezygnować, ponieważ są one zdecydowanie bardziej intuicyjne i przydatne niż kiedykolwiek wcześniej. Nowoczesne imbryki stalowe lub ceramiczne mają bardzo często wbudowane sitko, które ułatwia zachowanie porządku w kuchni i przyspiesza proces czyszczenia tego naczynia. Innowacyjne imbryki ułatwiają parzenie kawy metodą drip, a także pozwalają na przygotowanie napoju, który nie ma w sobie fusów.

Zestawy do kawy – jak dobrać stylową zastawę?

Zastanawiasz się, jakie są ciekawe pomysły na prezent albo jak dobrać komplet filiżanek z imbrykiem lub dzbankiem do mleka? Postaw na rozwiązania sprawdzone, które przede wszystkim będą w pełni uniwersalne – białe lub kremowe naczynia, metalowy imbryk i ceramiczny dzbanek. Jeśli szukasz alternatyw, możesz także wybrać kawiarkę aluminiową, dzbanki porcelanowe i stylowe kubki – wybór jest naprawdę nieoczywisty. Co jest jeszcze ważne? Warto dobrać zastawę do wystroju kuchni lub jadalni. Pastelowa aranżacja będzie współgrać z kremowością naczyń do serwowania „małej czarnej”.