Jak suszyć grzyby w piekarniku? Praktyczny poradnik

Gdy sezon grzybowy jest w pełni, miłośnicy ich zbierania wracają ze spacerów z wypełnionymi po brzegi koszykami. Nadmiar zbiorów najlepiej poddać obróbce termicznej, a dokładniej ususzyć. Nie masz suszarki do grzybów i zastanawiasz się, jak osuszyć je bez tego urządzenia? Nic prostszego! Wystarczy, że użyjesz zwykłego piekarnika kuchennego, który znakomicie sprawdzi się w tej roli. Sprawdź, jak suszyć grzyby w piekarniku i jak przebiega ten proces krok po kroku. Przygotowaliśmy kompleksowy poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego, co istotne i związane z tym tematem. Omawiamy polecane, domowe sposoby na suszenie grzybów przy wykorzystaniu posiadanych sprzętów AGD.

Dlaczego warto suszyć grzyby?

Jeśli wróciłaś lub wróciłeś właśnie z lasu, z koszem pełnym podgrzybków, prawdziwków czy rydzów, to z pewnością zastanawiasz się, jak w miarę szybko i efektywnie wysuszyć zebrane „dary natury”. Polecamy skorzystanie z najprostszego sposobu, który nie wymaga dodatkowych inwestycji w akcesoria kuchenne. Czyli z piekarnika. Zanim jednak zabierzemy się za przygotowywanie grzybów do suszenia, warto zastanowić się, po co właściwie się to robi. Dlaczego warto obrabiać je w ten sposób? Wykonuje się to po to, aby wydobyć wszelkie pożądane walory smakowe i zapachowe z suszonych produktów. Grzyby stają się niezwykle pachnące, ich aromaty w znacznym stopniu się kondensują i intensyfikują. Dodatkową zaletą jest praktyczność tego procesu. Żywność pozbawiona wody wolniej się psuje i może być przechowywana przez bardzo długi czas w suchych warunkach. W przypadku grzybów jest to szczególnie wyczuwalne, ponieważ utrzymują one swój smak przez długie miesiące. Mamy zatem dostęp do pysznego, grzybowego aromatu, kiedy tylko chcemy.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Zastanawiasz się, jak przebiega suszenie grzybów krok po kroku? Zanim przełożysz aromatyczne kawałki na blachę, sprawdź, co należy zrobić wcześniej. Poniżej wytłumaczymy Ci, jak przygotować grzyby do suszenia uwzględniając ich czyszczenie, selekcjonowanie i krojenie. Podpowiadamy, jaka jest zalecana grubość plastrów oraz jakie rodzaje grzybów można osuszać w całości.

Czyszczenie i selekcja

Dobra natury, które przynosimy z lasu, mają na sobie wiele zanieczyszczeń, w tym przede wszystkim niewielkich fragmentów ściółki. Bezwzględnie należy się ich pozbyć, ale warto zrobić to w umiejętny sposób. Grzybów nie wolno moczyć w wodzie. Ich rurkowata i gąbczasta struktura bardzo szybko chłonie wilgoć. W celu usunięcia zabrudzeń najlepiej użyć małego pędzelka lub szczoteczki. Drobne listki i widoczne skazy można zdjąć, chwytając je palcami. Zwróć uwagę także na uszkodzone egzemplarze – mogą być robaczywe. Przeprowadź selekcję i pozbądź się grzybów, które nie są zdrowe.

Krojenie grzybów na odpowiednie kawałki

Większość rodzajów grzybów znajdowanych w polskich lasach nadaje się do suszenia. Warto w tym celu zbierać borowiki, podgrzybki, koźlarze, kanie. Znakomite walory smakowe po ususzeniu zdobywają także smardze. Z kolei maślaki, z uwagi na śluz pojawiający się na kapeluszu, nie powinny być w tym kontekście pierwszym wyborem. Warto pamiętać o tym, aby większe egzemplarze różnych grzybów odpowiednio poszatkować – najlepiej na plastry o grubości ok. 4-5 milimetrów. To sprawi, że będą równomiernie dosychać. Malutkie znaleziska można suszyć w całości.

Suszenie grzybów w piekarniku krok po kroku

Dowodzimy, że piekarnik służy nie tylko do wypiekania ciast, przygotowywania pieczeni czy podgrzewania mrożonej pizzy. To uniwersalne urządzenie pozwoli nam także wysuszyć grzyby – bez konieczności kupowania suszarki wolnostojącej. Zobacz, krok po kroku, jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku. Na początku zadbaj o to, aby poszatkowane grzyby ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Jaką temperaturę ustawić w piekarniku do suszenia grzybów?

Nie musisz nagrzewać piekarnika wcześniej. Wystarczy, że ustawisz go na odpowiednią moc i po chwili wsuniesz do środka blachę z ułożonymi grzybami (ich fragmentami). Jaka temperatura suszenia grzybów jest optymalna? Na początku ustaw 40°C, a wraz z biegiem minut, podwyższaj ją aż do osiągnięcia 70°C. Istotne, aby zwiększanie temperatury następowało stopniowo. Nie musisz używać termoobiegu. Jeśli jednak zdecydujesz się to zrobić, nie podwyższaj temperatury ponad pułap 40°C.

Ile trwa suszenie grzybów w piekarniku?

Czas suszenia grzybów w piekarniku może wynieść nawet kilka godzin, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Jeśli będziemy chcieli osiągnąć efekt zbyt szybko, ryzykujemy tym, że grzyby się przypalą. Pamiętaj, aby delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika podczas suszenia. Pomaga to w lepszej cyrkulacji powietrza, dzięki czemu woda szybciej odparuje.

Jak sprawdzić, czy grzyby są dobrze wysuszone?

Co jakiś czas warto sprawdzić, czy zbiory są już gotowe. Warto mniej więcej po godzinie suszenia w piekarniku sprawdzić ich konsystencję. Dobrze ususzony grzyb powinien być sprężysty, lekki i suchy. Nie może być zbyt twardy – musisz być w stanie siłą własnych palców je „wygiąć”. Unikaj zbyt długiego pozostawiania grzybów na rozgrzanej blasze. Jeśli przeciągniesz ten proces, to grzyby staną się po prostu niesmaczne.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Zalecamy przechowywanie suszonych grzybów w szklanych słoikach, ewentualnie w szczelnych pojemnikach lub lnianych workach. Z uwagi na znikomą ilość wody w produkcie, dosyć ciężko jest go „popsuć”. Główna zasada wskazuje na to, że takie produkty powinny być trzymane w suchych, zacienionych i przewiewnych miejscach.

Najczęstsze błędy przy suszeniu grzybów w piekarniku

Mamy nadzieję, że już wiesz, jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku. Kluczem do sukcesu unikanie poważnych błędów, które zniweczyłyby Twoje starania. Jeśli ustawisz dobrą temperaturę, czyli niezbyt wysoką, proces powinien przebiec prawidłowo. Unikaj przemaczania grzybów przed suszeniem. Zapewnij odpowiednią wentylację – uchylając nieco drzwiczki piekarnika i dbając o to, aby w kuchni nie było zbyt wilgotno.