Ciasta na Boże Narodzenie

Czy w Twoim domu pchnie już piernikami? A może właśnie skończyłaś przygotowywać mak do makowców? Zbliżające się Boże Narodzenie to czas wspólnych spotkań i biesiadowania. Po tradycyjnej wigilii, w pierwszy i drugi dzień świąt zasiadamy zazwyczaj do suto zastawionych stołów, pełnych smacznych potraw i słodkości. Nie masz pomysłu, jakie ciasto w tym roku upiec? Sięgnij po nasze sprawdzone przepisy!

Ciasta na Boże Narodzenie

Podczas Świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach gości mnóstwo wypieków. Pojawiają się zarówno te tradycyjne, jak i te, modne w ostatnim czasie. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez makowca, piernika, keksa, sernika czy kutii, która w Polsce należy do jednej z 12 tradycyjnych potraw podawanych na Wigilii (więcej o tradycyjnych potrawach wigilijnych przeczytasz tutaj. W Polsce, ile domów, tyle pomysłów na świąteczne słodkości. Jak mawiają łasuchy: Święta Bożego Narodzenia mogą się odbyć bez śniegu, ale sernik, piernik i makowiec muszą być!

Przepis na świąteczny makowiec

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 kg mąki pszennej typ 550
  • 12 dkg świeżych drożdży w kostce
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 jajka klasy L
  • olejek arakowy
  • szczypta soli

Składniki na masę makową

  • 1 kg maku
  • 4 szklanki mleka
  • 2 jajka klasy L
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 olejek migdałowy
  • 3 łyżki dżemu lub powideł
  • 20 dkg bakalii (orzechy, rodzynki, migdały)

Dodatki:

  • cukier puder
  • lukier

Najpierw przygotuj mak zalewając go mlekiem powyżej 1 cm nad makiem i podgrzewaj na ogniu, aż do momentu wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, szczelnie przykryj i odstaw na ok. 10 godzin, aby namiękł mlekiem. Po tym czasie mak należy 3-krotnie przekręcić przez maszynkę. Dodaj do niego cukier, jajka, olejek, miód, dżem lub powidła, orzechy, rodzynki, migdały, mąkę i dobrze wymieszaj. Aby przygotować ciasto drożdżowe zmieszaj mąkę, drożdże, margarynę, jajka, cukier, olejek i szczyptę soli dodając powoli ciepłe mleko. Następnie odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podziel ja na części, rozwałkuj placki zbliżone kształtem do prostokąta i posmaruj na ok. 1 cm przygotowaną wcześniej masą makową. Zawiń makowiec i owiń go w papier pergaminowy. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim ciasto przez ok. 35-45 minut. Gotowe makowce możesz posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Przepis na świąteczny sernik

Składniki na masę serową:

  • 4 – 5 kostek lub 1 kg mielonego sera białego
  • 250 g (opakowanie) serka mascarpone
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 torebeczka cukru waniliowego

Dodatki:

  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka rumu
  • 1,5 szklanki gorącej wody

Polewa

  • 1/2 czekolady mlecznej
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany

Rodzynki włóż do garnka, zalej wrząca wodą i pozostaw na 2 godziny. Odsącz i ponownie zalej, ale tym razem rumem. Pozostaw, aby nabrały smaku i aromatu. Składniki na masę sernikową umieść w naczyniu lub misce i miksuj na gładką masę. Uważaj, żeby nie miksować jednak zbyt długo, ponieważ ciasto się mocno napowietrzy i opadnie po upieczeniu. Rodzynki odsącz i dodaj do masy, a następnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wlej do okrągłej tortownicy – wyłóż papierem do pieczenia, folią aluminiową lub wysmaruj tłuszczem.

Ciasto włóż do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200 stopni. Piecz je przez 10 – 13 minut, po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 60 minut. Kiedy sernik będzie upieczony pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiami na ok. 30 - 40 minut. Ciasto zazwyczaj trochę opada. Do rondelka wlej łyżkę wody, włóż połamaną czekoladę, kiedy rozpuści się min. połowa dodaj śmietanę. Pamiętaj, aby stale mieszać, w innym wypadku czekolada się przypali. Polej sernik i włóż go do lodówki na 12 godzin.

Przepis na świąteczny piernik

  • 4 jajka klasy L
  • 400g mąki pszennej typ 500 – 550
  • 200g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki mieszanki do piernika
  • 200 ml miodu o płynnej konsystencji
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka rodzynek
  • 0.5 szklanki orzechów nerkowców
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.

Umyj jajka pod bieżącą wodą, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mąkę, przyprawę do piernika, sód, olej i miód. Wszystkie te składniki wymieszaj, a na końcu dodaj pianę z białek, rodzynki oraz orzechy. Do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy przełóż ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto na godzinę. Kiedy piernik się upiecze i wystygnie, oprósz go cukrem pudrem, ewentualnie polej lukrem.