Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 299 zł! kod: "DOSTAWA"
Odpowiedź na pierwsze pytanie zawarte w tytule naszego artykułu brzmi: nie wszystkie. Dowiedz się, jak powinno wyglądać mycie patelni w zmywarce i dlaczego nie zawsze jest to dobry pomysł. Zadbaj o swoje przybory kuchenne, aby służyły Ci długo i bez zbędnych problemów oraz pozwalały na bezpieczne i przyjemne przyrządzanie potraw.
Silne zabrudzenia zniechęcają do mycia naczyń niejednego kucharza. Mimo że pierwszą myślą, jaka być może przychodzi Ci do głowy, gdy zobaczysz przypaloną patelnię, jest pomysł, by włożyć ją do zmywarki, zawsze dobrze się zastanów. Niektóre przybory kuchenne nie powinny mieć żadnego kontaktu ze sklepowymi detergentami. O których mowa? Przeczytaj poniżej, a przede wszystkim – za każdym razem po zakupie nowego sprzętu – sprawdź zalecenia producenta co do konserwacji i pielęgnacji tego przedmiotu.
To akcesoria, jakie zdecydowanie nie mogą być wkładane do zmywarki ani nawet myte ręcznie zwykłym płynem do naczyń. Dlaczego? Żeliwo absorbuje środki czyszczące, które później mogą wpływać na smak przygotowywanych potraw. Właśnie dlatego powinno się je myć wyłącznie pod bieżącą wodą, bez żadnych preparatów i tabletek do zmywarki.
Jeśli Twoja żeliwna patelnia jest tak zabrudzona, że trudno jest usunąć zanieczyszczenia samą wodą, spróbuj przetrzeć jej wewnętrzną powierzchnię solą i połową ziemniaka. Możesz zastosować też samą sól zmieloną lub gruboziarnistą i wetrzeć ją w zabrudzenia papierowym ręcznikiem. Następnie spłucz naczynie i je osusz. Taki zabieg powinien pomóc Ci usunąć nawet trudne do starcia osady i ślady przypaleń.
Podobnie jak naczynia żeliwne, te z powłoką z teflonu powinny być myte ręcznie. Wysoka temperatura oraz silne detergenty stosowane w zmywarkach mogą osłabiać zewnętrzną, nieprzywierającą warstwę, powodując, że straci ona swoje właściwości i przestanie ograniczać ryzyko przypaleń i przyklejania się potraw. Ponadto smażenie na uszkodzonej powłoce wykonanej z tego surowca zdaniem wielu osób może być niebezpieczne dla zdrowia.
Jeśli chcesz w odpowiedzialny sposób obchodzić się ze swoim kuchenny sprzętem, sprawdź, czy Twoje patelnie teflonowe można myć w zmywarce zdaniem ich producenta. Jeżeli jego zalecenia obejmują nakaz mycia ręcznego, pamiętaj, że nie musisz ograniczać się do używania do niego tylko wody i płynu do naczyń. Najskuteczniejsze i najtańsze preparaty do czyszczenia masz w swoim domu. Wypróbuj pastę z sody oczyszczonej z wodą, wodny roztwór octu lub sok z cytryny.
Oprócz tego pamiętaj, aby:
Stalowe naczynia i przybory kuchenne w większości wypadków nadają się do mycia w zmywarkach. Można też wyczyścić je za pomocą roztworu z sody oczyszczonej i wody. Właściciele patelni ze stali nierdzewnej mają naprawdę duży wybór metod ich czyszczenia. Muszą tylko uważać na zbyt mocno szorujące czyściki i preparaty z mikrogranulkami, które mogłyby uszkodzić (swoją drogą trudną do zniszczenia) powierzchnię takich akcesoriów.
Czy patelnie ceramiczne można myć w zmywarce? Odpowiedź może brzmieć różnie. W wypadku tych naczyń wszystko zależy nie od ich wewnętrzej powłoki, a od rodzaju korpusu. Jeśli zewnętrzna część akcesorium została wykonana z aluminium, lepiej jest myć je ręcznie, żeby nie straciło swoich właściwości. Jeżeli jednak całość jest zrobiona ze stali nierdzewnej, to po umyciu w zmywarce przybór może dalej być użytkowany.
Chodzi o to, że w czasie automatycznego mycia część ceramicznej powłoki czasem zostaje uszkodzona. Nie wpływa to znacząco na akcesoria stalowe – te można dalej stosować w kuchni, używając w czasie smażenia więcej tłuszczu, aby zapobiec przywieraniu. Natomiast patelnie z aluminium ze zniszczoną ceramiczną warstwą nie nadają się do dalszego używania w celu przygotowywania potraw.
Istnieje szereg sposobów na wyczyszczenie nawet bardzo zabrudzonego naczynia: od mycia samą ciepłą wodą (w przypadku patelni żeliwnych) poprzez przygotowanie domowych past do szorowania (np. z sody oczyszczonej i wody) albo innych roztworów (np. octu lub soku z cytryny) aż do czyszczenia z użyciem specjalnych płynów, starannie dobranych do posiadanych akcesoriów. Sposobem, który sprawdzi się zawsze, będzie kilkugodzinne namoczenie zabrudzeń.
Najważniejszą sprawą przed rozpoczęciem używania i mycia naczyń jest zapoznanie się z zaleceniami ich producenta. Sprawdzaj je za każdym razem, a po więcej kuchennych porad zaglądaj na naszego bloga. Znajdziesz tutaj informacje na temat przyborów kuchennych i innych akcesoriów, które masz lub chciałbyś mieć w swoim domu.