Garnki stalowe, żeliwne, a może granitowe? Kiedy stosować poszczególne rodzaje
Garnek to podstawowe narzędzie każdego, w tym także domorosłego, kucharza. Przyrządzamy w nich potrawy płynne, gotujemy sosy i przygotowujemy zupy. Warto poznać różnice, które występują pomiędzy poszczególnymi typami garnków, ponieważ są one bardzo wyraźne. Niektóre rodzaje naczyń cechują się wysoką trwałością, inne z kolei są idealne do długotrwałego duszenia potraw czy wolnego gotowania mięs. Rzucamy światło na stosunkowo nowe kategorie garnków, które znajdują obecnie uznanie wśród konsumentów, choćby z uwagi na bezpieczeństwo stosowania. Wyróżniamy, czym cechują się m.in. garnki stalowe emaliowane albo dobre garnki żeliwne – i nie tylko. Sprawdź, które z nich warto używać w swojej kuchni.
Garnki stalowe – uniwersalne i trwałe
Garnki stalowe to proste akcesoria kuchenne, które najczęściej są wykonane ze stali nierdzewnej (w zdecydowanej większości przypadków). Charakteryzują się bardzo dużą powszechnością, uniwersalnością i stosunkowo niską ceną. Dzięki gładkiej powłoce są łatwe w usuwaniu brudu, co jest ważne w przypadku intensywnego wykorzystywania ich w kuchni. Kolejną zaletą, na którą zwracają uwagę użytkownicy, jest to, że garnki stalowe nierdzewne są neutralne smakowo, czyli nie zmieniają właściwości potraw. Czy garnki stalowe są zdrowe? Wiele wskazuje na to, że gotowanie w nich nie wpływa negatywnie na żywność. Dania przyrządzane w takim rodzaju naczynia nie tracą swoich walorów smakowych, dlatego bardzo często eksploatuje się je w punktach gastronomicznych, gdzie utrzymanie odpowiedniego poziomu gotowania posiłków jest kluczowe dla biznesu. W przypadku wyróżnionej kategorii produktowej występują m.in. garnki stalowe na indukcje czy na gaz – wiele rodzajów jest uniwersalnych, dzięki czemu można wykorzystywać je na różnych rodzajach kuchenek.
Garnki żeliwne – do wolnego gotowania i duszenia
Garnki żeliwne na indukcję, gaz lub inne rodzaje kuchenek cechują się trwałą, solidną konstrukcją. Są to naczynia niezwykle mocne i odporne na uszkodzenia. Odpowiednio eksploatowane mogą posłużyć przez dziesiątki lat, o ile nie zostaną wcześniej uszkodzone. Dużą zaletą żeliwa jest zdolność do równomiernego pochłaniania ciepła i równomiernego rozprowadzania temperatury. Mimo że materiał ten nagrzewa się stosunkowo wolno, to możemy mieć pewność, że przez długi czas utrzyma odpowiedni poziom ciepła. To dobra wiadomość dla osób, które poszukują naczynia, w którym będzie można przez jakiś czas przechowywać – w cieple – przyrządzone danie. Garnki żeliwne, o ile producent nie wskazał inaczej, mogą być użytkowane w piekarniku. Wyjątkiem są te, które mają plastikowe elementy, albo zostały opisane jasną informacją od producenta, który nie zaleca takich praktyk. Dobre garnki żeliwne są ciężkie, trwałe i niezawodne w kuchni.
Garnki granitowe – nowoczesność i wygoda
Garnki stalowe czy granitowe – co lepiej wybrać? Zwolennicy przygotowywania różnorodnych potraw mogą wskazać te drugie, ponieważ garnki granitowe dysponują specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu składników do dna naczynia. W garnkach z „granitu” (tak naprawdę są to garnki metalowe, które zostały uzupełnione dodatkowymi komponentami), można smażyć mięsa, warzywa – bez obawy o przypalenie. Przedmioty te są lekkie, eleganckie i nowoczesne. Pozwalają na szybkie przyrządzenie potraw „na dużym ogniu”. Garnki granitowe na indukcję pozwalają na błyskawiczne przyrządzanie dań bez dodatku tłuszczu. Podobnie zresztą jak garnki granitowe na gaz, które można także wykorzystywać na tradycyjnych palnikach od kuchenek turystycznych.
Garnki wysokiej jakości w sklepie Radochy Gospochy
Zarówno garnki stalowe nierdzewne, jak i prawdziwe garnki żeliwne kupią Państwo w sklepie Radochy Gospochy. W kategorii naczyń do gotowania znajdują się gotowe zestawy garnków wyposażone w dedykowane pokrywki z wygodnym, nienagrzewającym się uchwytem. Warto zwrócić uwagę także na produkty nietypowe – garnki w formie brytfanny i wysokie naczynia do długotrwałego duszenia mięs czy przyrządzania wielowarstwowych potraw wegetariańskich.