Gotowanie na parze – zalety, czas gotowania, przepisy

Gotowanie na parze, to według dietetyków, jeden z najzdrowszych sposób przyrządzania potraw. Dziś coraz częściej zwracamy uwagę na to jak przygotowujemy nasze pożywienie. Rezygnujemy ze smażenia na tłuszczach, na rzecz pieczenia czy gotowania. Czy w naszym zabieganym życiu jest na to czas i miejsce? Oczywiście! Przygotowanie posiłków na parze nie jest ani czasochłonne ani skomplikowane. Sprawdź, jakie są zalety gotowania na parze oraz jak za pomocą kilku porad przygotować naprawdę smaczny i zdrowy posiłek.

Zalety gotowania na parze

Podczas tradycyjnego gotowania w wodzie tracimy cenne witaminy i minerały, m.in.: rozpuszczalne w wodzie witaminy oraz rozpuszczalne w tłuszczach .

Gdy gotujemy na parze, w przygotowywanych produktach pozostaje maksimum witamin i składników mineralnych. Do tego nie musimy używać tłuszczu ani soli, gdyż para wydobywa sól zawartą w produktach. Dzięki gotowaniu na parze dostarczamy do naszego organizmu:

  • Witamina C
  • Witaminy z grupy B ( B12, B1, B2, kwas foliowy)
  • Żelazo
  • Magnez
  • Potas
  • Miedź

W czym gotować na parze ?

Do przygotowania dań, bez zbędnego tłuszczu, możemy użyć zwykłego garnka, do którego wkładamy specjalną wkładkę lub sitko. Można też użyć parowaru lub specjalnego garnka do gotowania na parze. Potrawy orientalne zazwyczaj przygotowywane są w bambusowych koszyczkach, a bardziej zaawansowani miłośnicy zdrowego gotowania mogą korzystać z szybkowaru, kombiwaru a nawet specjalnych kuchenek mikrofalowych czy piekarników parowych.

Produkty idealne do gotowania na parze

Gotować na parze możemy niemal wszystko… warzywa, nawet te liściaste (szpinak), różne rodzaje mięs (kurczak, indyk, cielęcina), a także ryby i owoce morza. Pamiętaj! Przed gotowaniem mięso i ryby należy pokroić na porcje równej wielkości by ugotowały się równomiernie. Ryby można też skropić sokiem z cytryny lub natrzeć ziołami. Nie polecamy gotowania na parze sałaty i pomidorów.

Warzywa najlepiej ugotować al dente, wtedy wyglądają apetycznie, zachowują kolor, są jędrne i smaczne. W ten sposób można również ugotować ryż, ziemniaki czy kaszę kuskus.

Produkty do gotowania na parze należy układać tak, by się nie stykały i były równomiernie rozłożone.

Gdy gotujemy na parze korzystając ze zwykłego garnka z sitkiem, pamiętajmy by był nieco większy, by miejsca na parę było wystarczająco dużo. Pokrywka musi być dobrze dopasowana, żeby para nie uciekała. Koszyczek z produktami wkładamy do garnka, gdy woda zacznie wrzeć i dopiero od tego momentu liczymy czas gotowania. Pilnujemy, aby woda delikatnie „mrugała”, nie powinna mocno bulgotać.

Typowe garnki do gotowania na parze i parowary posiadają kilka poziomów, a na każdym z nich można gotować co innego. Dzięki temu możemy oszczędzić czas i za jednym razem ugotować cały obiad.

Jak dodać smaku potrawom gotowanym na parze

Jak zapewne wiesz sól należy do najczęściej używanych przypraw w polskiej kuchni. W przypadku gotowania na parze należy ograniczyć jej użycie. Para wydobywa prawdziwy smak i aromat przyrządzanych produktów, więc będzie zdecydowanie lepiej, gdy użyjesz tych ziół, dzięki którym jedzenie będzie smaczne i aromatyczne. Przyprawy i świeże zioła to najlepszy dodatek do potraw przyrządzanych w taki sposób. Mięso i ryby można natrzeć ziołami i zostawić je na kilka godzin lub całą noc w lodówce, by przeszły ich smakiem. Takie marynaty sprawiają, że przygotowany posiłek jest smaczny i pełen aromatu. Zioła, lekko rozgnieciony jałowiec czy liście laurowe można także dodać do wody, którą się wlewa do garnka. Zamiast wody można też użyć bulionu lub białego wina.

Czas gotowania na parze

  • cukinia w plastrach : 10 min
  • marchew w plastrach : 10-13 min
  • brokuł: świeży 15-20 min, mrożony 10-15 min
  • papryka w paski: 10 min
  • fasolka szparagowa: 20-25min
  • ziemniaki w plastrach: 20-25 min
  • jajka na twardo: 15 min
  • świeże filety rybne: 10 min
  • mrożone filety rybne: 20 min
  • ryby w całości: 20-25 min
  • krewetki: 5 min
  • schab: 20 min
  • pierś z kurczaka: 20 min
  • podudzia/ pałeczki z kurczaka: 30-35 min
  • ryż: 30-35 min

Przepisy

Pierś z kurczaka w warzywach

Pierś z kurczaka smakuje wyśmienicie zarówno smażona, grillowana jak i gotowana. Jeśli lubisz zdrowe i smaczne posiłki wypróbuj nasz prosty przepis na fit filet przygotowany na parze wraz z warzywami.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • przyprawy (zioła prowansalskie, czosnek, pieprz ziołowy)
  • świeże warzywa (marchewka, cukinia, ziemniaki,pietruszka)

Dodatkowo:

Pierś z kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze, w miarę równe kawałki. Obsyp Twoimi ulubionymi przyprawami i pozostaw w lodówce na kilka godzin, by mięso nabrało smaku. Tuż przed gotowaniem przygotuj i obierz warzywa. Do garnka wlej wodę lub bulion, na pierwszym poziomie ułóż mięso, powyżej połóż oczyszczone wcześniej warzywa. By smakowały jeszcze lepiej posyp je przyprawami lub użyj świeżych ziół. Całość powinna być gotowa w około 30- 40 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, by nie rozgotować warzyw. Najlepiej smakują ugotowane al dente.

Łosoś w aromatycznych przyprawach

Jeśli wolisz dania rybne, wypróbuj danie z łososiem. To jedna z ryb, która wyśmienicie smakuje, gdy przygotujemy ją na parze.

Składniki:

  • filet świeżego łososia
  • suszone zioła (np. kolendra, koperek, pietruszka, rozmaryn)
  • cytryna
  • białe wino (wytrawne lub półwytrawne)

Dodatkowo:

Filet z łososia dokładnie umyj, a następnie odsącz wodę, za pomocą ręcznika papierowego. Fileta skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami i pieprzem. Pozostaw na kilka minut. Następnie umieść rybę w garnku do gotowania na parze. Jeśli chcesz wzbogacić smak, dodaj do wody przyprawy lub trochę białego wino. Łososia gotuj na parze ok 20 minut. Do ryby idealnie pasuje surówka ze świeżych warzyw.

Garnki do gotowania na parze

Komplet garnków nierdzewnych 7cz. karl Hausmann

Komplet garnków stalowych 9el. + wkład na parę