Idealne rozwiązanie na wiosennego grilla – żeliwne kociołki
Po zimowej stagnacji przychodzi czas na pierwsze prace ogrodowe. Przycinanie gałęzi, grabienie liści czy wycinanie chwastów to zadania męczące, po których warto pozwolić sobie na chwilę błogiego relaksu. Wiosenny grill w rześkiej, ale przyjemnej już aurze, to pomysł na niezwykle przyjemne spędzenie popołudnia. Jeśli szukasz inspiracji na wiosenne gotowanie w plenerze, to mamy gotową propozycję: przygotuj pieczonki, prażuchy lub inne regionalne danie dzięki żeliwnym kociołkom stawianym bezpośrednio na palenisku. Wskazujemy, dlaczego potrawy przygotowywane w kotle są tak wspaniałe pod kątem smakowym. Podpowiadamy, jak konserwować kociołek i o czym warto pamiętać przed jego pierwszym użyciem.
Jak działa żeliwny kociołek i co można w nim przyrządzić
Żeliwne kociołki na ognisko to ciężkie, mocne naczynia, które są odporne na skrajne warunki temperaturowe. Kociołek żeliwny emaliowany może być wystawiany na bezpośrednie działanie ognia – i nic nie ma prawa mu się stać. Dzięki swojej grubej strukturze żeliwnej produkt jest wyjątkowo wytrzymały i – jeśli jest odpowiednio konserwowany – może przetrwać przez pokolenia. Kociołki myśliwskie i inne, podobne odmiany, działają w niezwykle prosty sposób. Kumulują ciepło w swoim wnętrzu, które przenika do produktów żywnościowych zamkniętych w naczyniu. Grube ściany zapewniają odpowiednie przewodnictwo cieplne, rozprowadzając temperaturę w każdym kierunku. Dzięki temu składniki są w równym stopniu ogrzewane, a zamknięte środowisko sprawia, że smaki nie ulatniają się z kotła. W kociołku można przygotowywać pieczonki, znane również jako duszonki albo prażonki. Jest to tradycyjna potrawa kuchni małopolskiej i śląskiej. To jednak nie wszystko, co możemy uzyskać dzięki temu przydatnemu wynalazkowi. Wykorzystuje się również kociołki do gotowania gulaszu, leczo, grochówki i wielu innych potraw, w tym także wegetariańskich.
Pierwsze użycie i konserwacja kociołka żeliwnego
Kociołki na grilla to przydatne naczynia, które przydają się do przygotowywania wielu wspaniałych, aromatycznych potraw plenerowych. Zanim zabierzemy się za układanie na dnie garnka liści kapusty, pokrojonych ziemniaków czy innych warzyw, warto wcześniej odpowiednio przygotować taki gar „do pracy”. Kociołki używane do pieczonek należy wcześniej umyć i wypalić – przynajmniej przed krótką chwilę. Istnieje także popularna praktyka oliwienia kociołków żeliwnych za pomocą tłuszczu. Jeśli chcemy, również możemy tego dokonać, wówczas zyskamy naturalną powłokę nieprzywierającą. Żeliwne naczynie należy utrzymywać w czystości, dlatego po zakończeniu pieczenia nie należy doprowadzić do sytuacji, w której brud zaschnie na dobre. Żeliwo musi być dobrze osuszone po myciu i przechowywane w odpowiednich warunkach, najlepiej w suchym miejscu z otwartą pokrywą. Jeśli pozostawimy kociołek niewyczyszczony, na przykład na kilka tygodni, nie zdziwmy się, kiedy zauważymy na nim ogniska korozji! To właśnie dlatego kociołki grillowe powinny być przez nas dokładnie i sumiennie czyszczone.
Kociołki żeliwne w sklepie Radochy Gospochy
Kociołki na zupę, myśliwskie i na ognisko – wszystkie te produkty znajdziesz w sklepie Radochy Gospochy. Przygotowaliśmy ciekawe zestawienie akcesoriów przeznaczonych do gotowania plenerowego. Poszczególne produkty zostały wykonane z mocnego żeliwa, które wykazuje bardzo duże właściwości odpornościowe. Poszczególne produkty zostały wyposażone albo w załączone do garnka nóżki, albo w uchwyt pozwalający na zawieszenie kotła nad otwartym płomieniem. Jeśli szukasz bardzo dużych produktów – o zwiększonej pojemności, to przedstawiamy kotły żeliwne o pojemności 15 litrów. W asortymencie znajdują się także produkty o mniejszej wadze, w tym gary czterolitrowe czy sześciolitrowe. Spróbuj potraw z kotła, a z pewnością pokochasz tę formę ogrodowego gotowania! To świetny sposób na przygotowanie posiłku dla całej rodziny lub paczki znajomych. Jedzenie z kotła ma wspaniały smak, a sam proces przyrządzania stanowi niepowtarzalny rytuał, do którego zawsze miło wracać wspomnieniami.