Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 299 zł! kod: "DOSTAWA"
Klasyczne palniki kuchenek gazowych w ostatnich latach zostały w wielu domach zastąpione płytami indukcyjnymi. Co spowodowało tę zmianę? Przede wszystkim duża wygoda podczas użytkowania. Jak działają te charakterystyczne płyty grzewcze i jaka patelnia będzie najlepsza na indukcję? Warto kupić tę, która jest do nich specjalnie przystosowana, bo tylko to gwarantuje prawidłowe rezultaty. Zobacz, czym powinny się wyróżniać naczynia przeznaczone do użytku na tego rodzaju płycie grzewczej!
To nowoczesne urządzenie z kategorii AGD z powodzeniem zastąpiło tradycyjne palnikowe kuchenki w niejednym domu. Płyta indukcyjna to szklana tafla, pod którą znajdują się elektryczne zwoje miedziane. W momencie uruchomienia przepływa przez nie prąd, który wytwarza pole magnetyczne. Dzieje się tak jednak dopiero w momencie, gdy położy się na niej odpowiedni nośnik ciepła – czyli naczynie z ferromagnetycznym dnem. Ważne, aby było ono odpowiednie i czyste od spodu. A zatem jaką patelnię kupić na indukcję? Podpowiadamy!
Jak widzisz, aby Twoje naczynie było przystosowane do smażenia, musi posiadać właściwe wnętrze. Najlepsze jest to wykonane z aluminium z powłoką ferromagnetyczną, żeliwa, stali nierdzewnej lub miedzi. Jeśli dodatkowo interesuje Cię smażenie beztłuszczowe, musisz zwrócić uwagę również na to, aby patelnia na indukcję posiadała właściwą powłokę wewnętrzną – czyli tę, na której bezpośrednio kładzie się smażone pokarmy. W sprzedaży dostępne są rozmaite modele, wykonane tylko z jednego rodzaju materiału, bądź będące połączeniem różnych. Dlatego, aby kupić właściwą patelnię na indukcję, należy zapoznać się ze specyfikacją – czyli opisem producenta umieszczonym na etykiecie.
To bardzo często pierwszy wybór osób, które kupiły kuchenkę indukcyjną i potrzebują naczynia, w którym będą mogły smażyć beztłuszczowo, szybko i wygodnie. Modele aluminiowe z powłoką nieprzywierającą to również najbardziej praktyczne patelnie na indukcje. Zbudowane są z lekkiego aluminium, mają doskonale wyprofilowane płaskie dno i przykrywają dokładnie całą płytę. Szybko się nagrzewają, a przez to umożliwiają krótkie, ale odpowiednio intensywne smażenie. Ich powłoka pozwala na wykorzystywanie zaledwie niewielkiej ilości tłuszczu, co sprawa, że cała potrawa staje się mniej kaloryczna. Warto je kupić, gdy priorytetem jest krótkie smażenie, które uniemożliwia wytworzenie się kancerogennych związków będących efektem spalenizny, oraz nie wymagające dużych ilości tłuszczu.
To nie tylko wybór ekonomiczny i rozsądny, ale również podyktowany estetyką. Jeśli zastanawiasz się, jaką patelnię kupić na indukcję, jedną z najbardziej praktycznych, a przy tym wygodną opcją będzie granitowa z aluminiowym wkładem. To specjalne wnętrze jest ferromagnetyczne, więc będzie dobrze współgrało z płytą, a przy tym szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło. Granit nie wymaga użycia dużych ilości tłuszczu, a mimo to jedzenie nie przywiera, a przy tym wpisuje się w stylistykę wielu modnych, nowoczesnych kuchni.
Ten model dziesiątki lat temu był bardzo popularny w domach. Z biegiem czasu został wyparty przez lżejsze, a przez to wygodniejsze w obsłudze naczynia. Obecnie jednak powoli powraca do łask – nie bez powodu! Żeliwo charakteryzuje się doskonałym przewodnictwem ciepła i dużym ciężarem, a przy tym nieprzywieralną powłoką. Czy wiesz, jaką patelnię kupić na indukcję? Jeśli zastanawiasz się nad droższą z tego właśnie materiału, dobrym wyborem będzie model grillowy lub głęboki, idealny do smażenia mięs. To dlatego, że żeliwo doskonale współgra z mięsnymi potrawami – nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, a zatem umożliwia sprawne, szybkie smażenie bez przypaleń. Dodatkowo jest niezwykle odporne na zarysowania. Można więc z powodzeniem polecić tę patelnię osobom, które mają tendencję do obracania jedzenia na drugą stronę przy pomocy widelca.
Obecnie na rynku dostępne jest prawdziwe bogactwo naczyń, dzięki którym możesz przyrządzić swoje ulubione steki, smażone warzywa, omlety czy naleśniki. Jeśli myślisz o tym, by kupić najwygodniejszy model, to musisz wiedzieć, że praktycznie wszystkie posiadają powłoki nieprzywierające, ułatwiające obróbkę termiczną przy zastosowaniu minimalnej ilości tłuszczu. Zwróć uwagę na to, dla ilu osób najczęściej gotujesz – wielkość porcji posłuży za wyznacznik wyboru odpowiedniej średnicy. Producenci oferują obecnie różne kształty patelni. Na przykład kwadratowe z żebrowaniem na powierzchni są idealne do mięs, ponieważ sprzyjają odprowadzaniu z nich tłuszczu, a woki – do warzyw z makaronem w stylu chińskim. Może to właśnie nowa patelnia przyczyni się do wprowadzenia w Twoim domu nowoczesnego stylu gotowania?
Kuchenka indukcyjna jest bardzo korzystnym wyborem, szczególnie tam, gdzie są dzieci, z uwagi na to, że jest dość bezpieczna w codziennym użytkowaniu. Ma jednak swoje wymagania. Jeśli jesteś skłonny im sprostać – wówczas będzie służyć Ci długo i bezproblemowo. Przede wszystkim dowiedz się, jaka patelnia na indukcję powinna się znaleźć w Twoim domu – zwróć uwagę na etykietę produktu. Znajdziesz na niej informację dotyczącą tego, do jakiego rodzaju kuchenek jest ona przystosowana. Poza tym musisz utrzymywać powierzchnię płyty w idealnej czystości – stosuj specjalne środki czyszczące do tego celu, aby unikać zarysowań. Podobnie z naczyniami – ich dno musi być czyste, pozbawione resztek jedzenia czy spalenizny.
Kuchenki indukcyjne nie bez powodu cieszą się sporym zainteresowaniem klientów. To sprawiło, że producenci patelni przystosowali również swoje wyroby do używania na indukcji. Szklana płyta nie tylko pięknie się prezentuje. Nagrzewa się tylko pod wpływem kontaktu z naczyniem i tylko w obrębie powierzchni jego dna. To sprawia, że pobierana jest dokładnie taka ilość prądu, jaka jest potrzebna do przyrządzenia potrawy. Jeśli potrzebujesz dodatkowej zachęty – po prostu zobacz, co oferują producenci! Z pewnością zachwycą Cię ich wyroby!