Jak przechowywać pieczywo i inne produkty spożywcze, by dłużej zachowały świeżość?

Świeże produkty żywnościowe są smaczne, wartościowe i pachnące. Wystarczy pomyśleć o chrupiącym pieczywie, kruchych ciastkach czy puszystych bułkach, które pod wpływem nacisku palców wydają charakterystyczny dźwięk. Co zrobić, aby jak najdłużej utrzymały swoją jakość? Na przykładzie pieczywa, które szybko robi się czerstwe, wskazujemy skuteczne metody przedłużania świeżości różnych produktów spożywczych. Odpowiadamy na pytanie, dlaczego odpowiednie przechowywanie jedzenia ma bardzo duże znaczenie. Pokazujemy najczęstsze błędy i dajemy wskazówki, jak ich uniknąć w przyszłości.

Dlaczego odpowiednie przechowywanie jedzenia ma znaczenie?

Właściwie przechowywana żywność wolniej się psuje. Dzięki składowaniu niewykorzystanego jedzenia w optymalnych warunkach możemy wydłużyć jego okres trwałości. Przedkłada się to na znaczące ograniczenie skali marnowania żywności w sferze lokalnej. Statystyki Banku Żywności z 2024 roku mogą być dla wielu odbiorców dość zaskakujące. Szacuje się, że przeciętna polska rodzina wyrzuca rocznie jedzenie o równowartości trzech tysięcy złotych. Wdrożenie efektywnych metod przechowywania pożywienia pozwala ograniczyć to zjawisko. Podjęcie takich działań przełoży się na większe oszczędności, dzięki czemu więcej pieniędzy pozostanie w naszych portfelach. Troska o domowe finanse może zacząć się od zakupu odpowiedniego chlebaka czy inwestycji w bezpieczne pojemniki na żywność. To całkiem proste przedsięwzięcie, które okazuje się skuteczne. Tym bardziej że właściwe magazynowanie pokarmów jest naprawdę proste i intuicyjne, o czym piszemy w dalszej części tego artykułu.

Jak przechowywać pieczywo, aby dłużej było świeże?

Chleb umieszczony w niewłaściwym miejscu szybko się psuje i pleśnieje. Jak przechowywać pieczywo, którego kupiliśmy za dużo, albo po prostu chcemy cieszyć się jego świeżością przez najbliższe dni? Wszystko zależy od ilości posiadanych wypieków, ich rodzaju oraz przewidywanego czasu, w których chcemy te wyroby piekarnicze spożyć. Istnieją dwie skuteczne metody, dzięki którym dowiadujemy się, jak nie marnować jedzenia. Pierwszą z nich jest przechowywanie pieczywa w chlebaku, który częściowo oddziela produkty od warunków panujących w bezpośrednio pomieszczeniu kuchennym. Innym sposobem na to, jak przedłużyć świeżość chleba, jest po prostu jego zamrożenie – w całości, kawałkach lub kromkach.

Chlebak – który wybrać? Drewniany, metalowy czy ceramiczny?

Chlebak to niezwykle prosty w swojej konstrukcji pojemnik na pieczywo, który oddziela umieszczane wewnątrz produkty od przestrzeni zewnętrznej. Dzięki zamknięciu w formie wieka lub przesuwanych drzwiczek cyrkulacja powietrza nie jest całkowicie ograniczona, co przeciwdziała rozwojowi pleśni. Dostępność różnorodnych chlebaków na rynku sprzedażowym jest ogromna, o czym przekonujemy się, gdy zagłębimy się w specyfikację techniczną poszczególnych produktów. Aby ułatwić naszym czytelnikom wybór, skategoryzowaliśmy pojemniki na pieczywo ze względu na materiał wykonania. Poniżej zamieszczamy krótkie opisy poszczególnych rodzajów – zwracamy uwagę na plusy i minusy danych rozwiązań.

  • Chlebak stalowy. Solidny pojemnik, który może występować także w wariancie łączonym z elementami drewnianymi. Cechuje się dużą solidnością wykonania, łatwością w utrzymaniu czystości oraz nowoczesnym wyglądem. Należy jednak pamiętać, aby nie umieszczać go w miejscach, w których mógłby się zbyt łatwo nagrzewać.
  • Chlebak drewniany. Stylowy wariant pojemnika do przechowywania bułek, chleba i innego pieczywa. Cechuje się surowym, klasycznym designem i bardzo dobrymi właściwościami przepuszczalności powietrza. Drewniana struktura jest trudniejsza w dokładnym czyszczeniu i może z czasem tracić swój początkowy wygląd.
  • Chlebak ceramiczny. Ciężki, solidny i najczęściej dwuczęściowy. Może stać się świetnym detalem wystroju kuchni – nie trzeba go chować do szafek. Minusem jest kruchość ceramiki, dlatego należy uważać, aby go przypadkiem nie upuścić na podłogę.

Alternatywne sposoby przechowywania chleba – czy warto mrozić pieczywo?

Pojemniki na pieczywo pozwalają przedłużyć świeżość wypieków przez kilka kolejnych dni. Czasami jednak to za mało, szczególnie gdy planujemy wyjazd wakacyjny, a w naszej kuchni jest całkiem sporo dobrego jeszcze pieczywa. W takim momencie warto rozważyć zamrożenie tego, co nam zostało. To bardzo skuteczny sposób na przedłużenie świeżości – i to nawet o kilka tygodni. Dzięki schłodzeniu chleba i bułek do ujemnych wartości temperaturowych podtrzymujemy ich termin przydatności do spożycia. Po wyjęciu ich z zamrażalnika (i rozmrożeniu) są w zasadzie takie same jak przed zamrożeniem. Jak mrozić chleb?

  • Mrożenie pieczywa rozpocznij od pokrojenia chleba na kromki.
  • Następnie zabezpiecz je za pomocą folii spożywczej.
  • Włóż po 5-6 kromek (w zależności od preferencji) do jednego woreczka strunowego.
  • Podobnie zrób z bułkami – jeśli są małe, włóż je w całości.
  • Dołącz do woreczka kartkę z datą zamrożenia, ewentualnie nanieś oznaczenie za pomocą markera.

Pojemniki na żywność – które sprawdzają się najlepiej w kuchni?

Pieczywo to nie jedyna kategoria produktów, która jest najczęściej marnowana przez konsumentów. W dalszym szeregu znajduje się m.in. nabiał, mięso, dania przetworzone, warzywa i owoce. Dzięki pojemnikom na żywność możemy zadbać o to, aby nadmiar jedzenia nadawał się do spożycia przez kolejne dni. Wśród popularnych typów pudełek do przechowywania pożywienia wyróżnia się m.in.:

  • Pojemniki szklane. Nie chłoną zapachów, nie oddziałują na jedzenie, łatwo je umyć, a niektóre (żaroodporne) mogą posłużyć także do bezpośredniego podgrzewania dań, np. w mikrofalówce. Są szczelne, o ile posiadają mocne wieko z dodatkowymi mocowaniami na bokach. Z uwagi na dosyć dużą wagę są mniej poręczne i mogą pęknąć przy uderzeniu.
  • Pojemniki plastikowe. Cechują się niewielką wagą i łatwo je myć. Z uwagi na ryzyko oddziaływania plastiku na pokarmy wskazuje się, że należy używać wyłącznie plastiku najwyższej jakości. Standardowe opakowania są mniej szczelne niż te, które posiadają klamrowe zamykanie.
  • Pojemniki próżniowe. Wielką zaletą wpływającą na bezpieczeństwo jest możliwość usunięcia powietrza z ich wnętrza. Znacząco przedłuża to trwałość produktów żywnościowych, które umieścimy w środku. Cechują się dużą trwałością, wytrzymałością, ale i najczęściej wyższą ceną w porównaniu do alternatyw.

Najczęstsze błędy w przechowywaniu żywności i jak ich unikać

O czym warto pamiętać, aby bezpieczne przechowywanie żywności miało sens? Unikaj wkładania chleba do lodówki. Separuj poszczególne owoce i warzywa od siebie, ponieważ trzymane razem, mogą szybciej dojrzewać i się psuć. Segreguj produkty w lodówce zgodnie z oznaczeniami producenta, np. surowe mięso na samym dole, a świeże produkty wyżej. Nie zapominaj o regularnej kontroli dat przydatności i unikaj trzymania w lodówce rozszczelnionych lub otwartych opakowań, np. po serkach bądź jogurtach. Już wiesz, jak nie marnować jedzenia – życzymy powodzenia we wdrażaniu tych praktyk do codziennego życia!