Jak suszyć owoce i warzywa?

Od późnej wiosny do wczesnej jesieni mamy do dyspozycji mnóstwo pysznych warzyw i owoców. Wtedy też sporo czasu spędzamy na przygotowaniu przetworów na zimę. W jednej kuchni królują kiszonki i kompoty, marynowane grzybki i dżemy, a w innej roznosi się zapach suszonych grzybów, owoców, warzyw, a nawet ziół. Przeczytaj, jak najlepiej suszyć te produkty.

Suszenie żywności

Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji pożywienia polegającej na usunięciu wody poprzez jej wyparowanie. W dawnych czasach na wietrze i słońcu suszone były przede wszystkim ryby i mięso. Dziś procesowi suszenia poddajemy znacznie więcej produktów. Zmieniała się także sama metoda. W przemyśle wykorzystuje się duże suszarnie elektryczne, a w domowych warunkach suszarki do grzybów, owoców czy warzyw, piekarniki lub kuchnie gazowe.

Co najczęściej suszymy

Nie wszystkie owoce i warzywa nadają się do suszenia. Najlepiej jest wybierać te, które są mięsiste i zachowują swoje walory smakowe po odparowaniu wody. Niestety proces ten pozbawia je także części witamin, ale posiadają duże ilości błonnika. Osoby będące na diecie powinny pamiętać, że suszone owoce są bardzo kaloryczne i należy spożywać je z umiarem. Bezsprzecznie jednak stanowią zdecydowanie zdrowszą przekąskę niż paluszki czy chipsy.

Najczęściej suszymy grzyby np. prawdziwki, maślaki, koźlaki, które później wykorzystywane są do przyrządzenia sosu, zupy lub jako dodatek np. do farszu na pierogi czy krokiety. Warzywa, które warto ususzyć to np. burak, marchewka, pomidor, bakłażan. Mogą one zastąpić ogólnodostępne przekąski ze sklepowej półki. Wśród owoców, które są przygotowywane w taki sposób znajdują się: jabłka, gruszki, morele, śliwki, banany, żurawina, kiwi. Poza walorami smakowymi mogą przydać się przy problemach trawiennych i zaparciach. Wiele osób suszy także zieleninę np. natkę pietruszki, koperek i zioła - majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn.

Jak przygotować produkty do suszenia

Do suszenia należy wybrać produkty zdrowe i dojrzałe. Najlepiej bez dużych obić czy uszkodzeń. Różne produkty przygotowujemy w różny sposób. Grzybów nie myjemy, a jedynie bardzo dokładnie oczyszczamy, z kapeluszy maślaków zdejmujemy skórę. Możemy je suszyć w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa myjemy i obieramy, a następnie kroimy np. w plastry, słupki, kostkę, w zależności od tego w jakiej postaci będziemy ich używać. Nie obieraj pomidorów, należy je suszyć wraz ze skórką. Owoce także myjemy, wyjmujemy pestki i gniazda nasienne, kroimy lub suszymy w całości. Warto pamiętać, aby śliwki umyć w gorącej wodzie ze względu na woskowy nalot, którym są pokryte.

Najlepsze sposoby na suszenie

Suszenie musi odbywać się w podwyższonej temperaturze np. w okolicy źródła ciepła i w przewiewnym miejscu, aby nie rozwinęły się drobnoustroje i pleśń. Należy pamiętać, żeby plastry czy kawałki były mniej więcej tej samej grubości. Nasze babcie suszyły grzyby nawleczone na sznurek nad węglową kuchnią lub na słońcu, rozsypane na gazetach lub sitach dzisiaj robimy to w piekarniku, przy kaloryferze lub w specjalnych elektrycznych suszarkach. Te ostatnie zazwyczaj mają od 3 do 6 sit, na których układa się warzywa, owoce, grzyby i zioła. Należy pamiętać, aby zmieniać kolejność sit, gdyż produkty znajdujące się najniżej schną najszybciej.

Jak przechowywać suszone produkty

Suszenie trwa zazwyczaj dość długo. Może to być kilkanaście lub kilkadziesiąt godzin, a nawet kilka dni. Do wysuszenia jabłek lub gruszek w piekarniku wystarczy 7 do 15 godzin. Morele potrzebują ponad 20 godzin, a brzoskwinie od 8 do 16 godzin. Znacznie więcej czasu potrzebują śliwki – ponad 35 godzin.

Dobrze ususzone grzyby są twarde i łatwo się łamią. Owoce i warzywa powinny być elastyczne, ale po naciśnięciu, przerwaniu czy przełamaniu nie wypływa z nich sok. Ususzona zielenina jest bardzo krucha i da się ją rozetrzeć niemal na proch. Jak przechowywać suszone produkty? Przede wszystkim w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Możemy je wsypać do szklanych lub porcelanowych szczelnie zamykanych pojemników, papierowych lub materiałowych toreb, a nawet kartonów.