Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 299 zł! kod: "DOSTAWA"
Lubisz mieć w kuchni porządek? Posegregowane przyprawy, sztućce we właściwych przegródkach, talerze ułożone wielkością i kolorem... Uporządkowana kuchnia to marzenie nie jednej Pani Domu. Sprawdź nasze sposoby na organizację kuchennej przestrzeni.
Aranżacja kuchni
Jeśli planujesz remont kuchni, to jesteś w wyjątkowo dobrym momencie, by pomyśleć jak zorganizować przestrzeń, aby była funkcjonalna i atrakcyjna. Nie jest to łatwe, a przecież musimy zmieścić tam lodówkę, kuchenkę, zmywarkę, szafki, a także zorganizować miejsce do spożywania posiłków np. stół z krzesłami. Oczywiście możemy zatrudnić projektanta i dekoratorkę wnętrz, jednak nie każdy ma takie możliwości finansowe, a niektórzy i tak wolą zrobić to „po swojemu”.
Pamiętaj, aby przede wszystkim zachować ergonomię pomieszczenia, gdyż ułatwi to codzienne przygotowywanie potraw. Pamiętaj, aby meble ustawić w taki sposób, by wszystkie drzwiczki mogły się otworzyć na pełną szerokość, a kuchenka z piekarnikiem niekoniecznie była obok lodówki. W kuchni jest zawsze dużo drobnych rzeczy do przechowywania, dlatego zainwestuj w dużą liczbę szafek i szuflad, a następnie pomyśl o wewnętrznej organizacji tych miejsc. Sklepy są pełne systemów, które pomagają uporządkować ich środek. Świetne rozwiązanie stanowią np. wielopoziomowe szuflady.
W kuchni ciężko uniknąć narożnej szafki, a jej organizacja może stanowić nie lada problem. Poszukaj ciekawych rozwiązań jak wysuwane nerki lub karuzele. Dzięki nim zachowasz łatwy dostęp do wszystkich umieszczonych w nich przedmiotów. Dzisiaj, kiedy troska o środowisko jest tak ważna, zaplanuj miejsce, gdzie umieścisz system koszy do segregacji odpadów.
Zaplanuj możliwie największe blaty, dzięki czemu przygotowanie potraw będzie zdecydowanie łatwiejsze. A także umożliwi postanowienie np. ekspresu do kawy czy wielofunkcyjnego robota.
Sztućce w kuchni
Wiele osób podczas organizacji kuchni rezygnuje z szafek na rzecz większej liczby szuflad. To właśnie w nich najlepiej jest przechowywać sztućce. Ponieważ korzystamy z nich codziennie najlepiej umieścić je w pierwszej, najwyższej szufladzie, znajdującej się blisko miejsca przygotowania posiłku. Aby nie „latały” w szufladzie należy skorzystać z wkładek z odpowiednio dobranymi przegródkami. Na przodzie ułóż te, z których korzystasz najczęściej, w głębi te mniej używane. W sklepach znajdziemy mnóstwo propozycji: plastikowe, metalowe, bambusowe, drewniane, szklane, silikonowe. Ciekawym rozwiązaniem są także magnetyczne listwy, do których możemy przymocować np. kuchenne noże. Sztućce możemy także przechowywać w pojemnikach lub ociekaczach, a noże w specjalnych blokach.
Przechowywanie przypraw
Czym byłaby kuchnia bez przypraw... Aromatyczne przyprawy w kuchni to podstawa! Problem pojawia się, gdy chcemy je przechowywać w uporządkowany i funkcjonalny sposób. Jeśli lubimy trzymać przyprawy w torebkach lub często kupujemy „na zapas” świetnie sprawdzi się plastikowy organizer na przyprawy, gdzie możemy je segregować według przyjętych kategorii. Organizer sprawia, że torebki pozostają na swoim miejscu, nie przewracają się i nie rozsypują. Dobrze wygląda pozostawiony na blacie, ale mieści się także do głębszej szuflady lub szafki. Inny sposobem jest przechowywanie przypraw w zamkniętych i podpisanych słoiczkach, które pozwalają zachować aromat na dłużej. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem może się okazać komplet przyprawników w mniejszej np. 6-elementowej lub większej 12-elementowej odsłonie. Warto zwrócić uwagę na stojak, który jest obrotowy. To znacznie poręczniejsze i bardziej funkcjonalne rozwiązanie podczas gotowania i przyrządzania różnych potraw, dodatkowo stanowi nietuzinkową ozdobę naszej kuchni.
5 Trików pomysłowej Pani Domu
Na koniec poznaj 5 sztuczek, które możesz zastosować, by lepiej zorganizować przestrzeń w swojej kuchni:
Dzięki zagospodarujesz niewykorzystaną górną przestrzeń szafki, a Twoje kubki lub kieliszki będą się mniej kurzyć.
Wystarczy wolny kawałek ściany, by przymocować do niego relingi, a na nich możesz powiesić wszystkie potrzebne rzeczy, dla których nie udało Ci się znaleźć odpowiedniego miejsca np. rękawice kuchenne, łyżki.
Przymocuj wewnątrz szafki haczyki (na śrubki, gwoździki, przyklejane) i powieś np. ścierki, szczotkę i szufelkę lub rękawice. Jeśli są dobrze przymocowane, utrzymają także pokrywki do garnków.
Jeśli Twoje szuflady i półki są pełne, zaopatrz się w akcesoria wykonane z silikonu np. sitka, lejki, miski, formy do pieczenia. Poza tym, że są lekkie, po złożeniu lub zwinięciu zajmują bardzo mało miejsca.
Kiedy kończą się sosy lub ketchupy, a chcemy wykorzystać je do końca – użyj pojemnika po jajkach. Odetnij górną część wytłoczki, dolną wstaw do lodówki i poustawiaj w niej do góry dnem kończące się produkty.