Święta wielkanocne w piękniejszym wydaniu

Okres wielkanocny to czas pełen radości i budzącej się do życia przyrody. W naszych domach rozpoczynają się przedświąteczne porządki, a kiedy święta coraz bliżej, zaczynamy spędzać długie godziny w kuchni gotując i piekąc wielkanocne potrawy. Nie zapominamy także o pięknych dekoracjach, malowaniu pisanek czy ozdabianiu koszyczka. W naszych domach i na stołach wielkanocnych zazwyczaj króluje biel, zieleń, żółcień i pomarańcz. Od pewnego czasu na stołach zaczynają rządzić pastelowe kolory, gdzie zieleń staje się tylko akcentem.

Wielkanocne ozdoby pozwalają nam stworzyć niepowtarzalną atmosferę świąt. Świeże kwiaty jak np. tulipany czy żonkile idealnie prezentują się w kolorowych wazonach, szklanych butelkach czy porcelanowych flakonach. Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez zajączków czy bazi, na których możemy zawiesić pisanki lub kolorowe wstążeczki. Coraz częściej wykorzystujemy także rzeżuchę, stawiając na niej żółte kurczaczki lub baranki.

Jak udekorować wielkanocny stół

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, uroczystego śniadań, w trakcie których swoją uwagę skupiamy dookoła stołu. Jak więc udekorować wielkanocny stół, aby zachwycić rodzinę, a wspomnienia wielkanocnego śniadania pozostały w pamięci na dłużej?

Wielkanocny stół nie powinien wyglądać jak na co dzień. Zacznij od doboru obrusa lub serwety, które położysz na stole. Jeśli zastawa, którą posiadasz jest kolorowa, ma wyraźne wzory czy przewodni motyw dekoracyjny, postaw na klasykę, czyli biały obrus. Przy białej zastawie lub z delikatnym zdobieniem możesz pozwolić sobie na obrus kolorowy lub we świąteczne wzory.

Zazwyczaj, kiedy zbliżają się święta lub rodzinne uroczystości sięgamy po piękne zastawy stołowe, trzymane w domach wyłącznie na specjalne okazje. Nie od dziś wiadomo, że kucharze zwracają uwagę nie tylko na smak serwowanej potrawy, ale również na estetykę i elegancję jej podania. Starannie udekorowane danie, podane na pięknym talerzu cieszy zarówno oko, jak i podniebienie, a jednocześnie świadczy o dobrym guście gospodarzy.

Jeśli nie posiadasz jeszcze serwisu obiadowego najwyższy czas, aby pomyśleć o zakupach. Możesz wybrać wśród tradycyjnych okrągłych kształtów w białym lub kremowym kolorze, możesz również sięgnąć po te najbardziej klasyczne, czyli białe z delikatnym złotym/srebrnym zdobieniem lub wypukłym motywem. Wielbiciele nowoczesnych kształtów zazwyczaj wybierają talerze kwadratowe lub z brzegami wyglądającymi jak fale, w białym lub czarnym kolorze.

Wielkanocny stół możesz udekorować stroikami, pisankami, roślinnymi kompozycjami, a także piórkami czy porcelanowymi figurkami. Obok talerzy możesz ułożyć pomysłowo złożoną świąteczną serwatkę, która powinna stanowić spójny element dekoracyjny. Do serwetki złożonej w tzw. kieszonkę, możesz włożyć sztućce. Wtedy wszystkie elementy należy ułożyć po prawej stronie talerza, w kolejności spożywanych potraw.

W większości domów przewodnim motywem dekoracyjnym pozostają jajka – ozdobne pisanki ze skrobanymi ręcznie wzorami, wykonane z porcelany, plastikowe czy barwione lub oklejane wydmuszki. Świetnie wyglądają w wiklinowym koszyku, świątecznym stroiku, a także na dekoracyjnym półmisku czy płaskiej salaterce.

Własnoręczne świąteczne wypieki - drożdżowa babka oblana lukrem i posypana kandyzowanymi owocami, muffinki czy piaskowy baranek - nie dość, że pięknie pachną to jeszcze wspaniale wyglądają. Wykorzystaj je jako dekorację wielkanocnego stołu. Formy do pieczenia dają teraz wiele możliwości, dzięki czemu może ponieść Cię nieco fantazja.

Zazwyczaj na nasz stół wielkanocny stawiamy także koszyczek ze święconką. Zanim jednak tam trafi musimy go udekorować i zanieść do święcenia. Sprawdź poniżej, co powinno znaleźć się wielkanocnym koszyczku oraz jak go udekorować.

Koszyk wielkanocny – co do niego włożyć

Tuż przed Wielkanocą, w Wielką Sobotę zanosimy do kościoła koszyczki ze święconką, by zostały poświęcone, a spożyte później pokarmy, zgodnie z tradycją, chroniły nas i nasz nasze domy. Pamiętajmy, że koszyczek wielkanocny nie jest zbiorem przypadkowych produktów, ale każda rzecz, którą do niego wkładamy posiada swoją symbolikę. Wiele osób zastanawia się, co powinno znaleźć się w wielkanocnym koszyku. W różnych regionach Polski lista produktów wygląda nieco inaczej, jednak jest kilka wspólnych składników, jak np.:

  • jajko, które symbolizuje odradzające się życie,
  • kromka chleba lub mały chlebek, które są symbolem Chrystusa,
  • baranek cukrowy, z białej czekolady lub z tworzywa – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią,
  • kiełbasa i/lub szynka, które symbolizują dostatek,
  • sól – symbol oczyszczenia,
  • chrzan – symbol siły.