Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 299 zł! kod: "DOSTAWA"
Coraz modniejsze staje się własnoręczne tworzenie ozdób choinkowych. Zwłaszcza kiedy mamy dzieci i chcemy zaangażować je do wspólnego spędzenia czasu. Jeśli chcesz oryginalnie ozdobić swoją choinkę, poznaj nasze propozycje.
Czas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia wiąże się ze stresem dla dorosłych, gonitwą, zakupami, porządkami, a jednocześnie okresem radosnego oczekiwania dla najmłodszych. Dzieci uwielbiają magię świąt, świetlne dekoracje, a przede wszystkim wymarzone prezenty znajdywane pod poduszką lub choinką. Choinka stanowi nieodzowny i wyjątkowo uroczy symbol świąt. Kiedy już uda nam się ją wybrać (jeśli jeszcze nie wiesz jaką przeczytaj nasz artykuł: "Jaką choinkę wybrać na święta"), zaczynamy myśleć o ozdobach, które zachwycą nie tylko nas, ale również rodzinę i naszych gości. Możemy zdecydować się na bombki – plastikowe, drewniane lub szklane, łańcuchy, kokardy, lampeczki, w różnych kształtach i kolorach. Możemy także wykonać naturalne ozdoby choinkowe np. z plastrów owoców, orzechów czy ciasteczek. Są stylowe, niedrogie a przede wszystkim oryginalne. Poniżej zamieszczamy kilka propozycji.
Pierniki na choinkę
Pierniki na choinkę możemy wykonać nawet na kilka tygodni przed świętami, ale możemy także zrobić je w ostatniej chwili, np. w Wigilię rano. Do ich przygotowania potrzebujesz stolnicę, wałek, foremki do wycinania ciastek, składniki potrzebne do przygotowania ciasta oraz dekoracje.
Przepis:
Sposób przygotowania
Masło, miód, cukier, przyprawę do piernika oraz cynamon rozpuść powoli w rondelku. Zdejmij z ognia i poczekaj aż ostygnie. Następnie dodaj sodę i mąkę i zagnieć lub zmiksuj ciasto. Przygotowane ciasto pozostaw w lodówce na kilka godzin lub na noc. Po wyjęciu od razu przystąp do przygotowania ciasteczek. Ciasto podziel na kawałki, bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj dowolne wzory. Pierniczki poukładaj na blaszce do pieczenia. Za pomocą wykałaczki, słomki lub innego przyrządu zrób w górnej części ciasteczka dziurki, przez które po upieczeniu przewleczesz nitkę lub wstążeczkę. Piekarnik rozgrzej do 170 – 180 stopni, włóż pierniki na ok 7-10 min. Wystudź je na metalowej kratce. Kiedy ciasteczka wystygną możesz schować je do pudełka lub udekorować lukrem.
Suszone cytrusy
Pokrój cytrusy w cienkie plastry o grubości do 0,5 cm. Zbyt grube plasterki będą bardzo długo schły, a końcowy efekt może nie być zadowalający. Owoce możesz suszyć na kilka sposobów:
Suszone owoce wyglądają pięknie, jednak możesz je jeszcze uatrakcyjnić np. podczas suszenia posypać cukrem dzięki czemu zyskają błyszczą poświatę, po ususzeniu możesz je polakierować, posypać brokatem lub udekorować goździkami czy gwiazdką anyżu. Każdy plasterek należy nakłuć i przeciągnąć przez niego nitkę, sznurek lub wstążeczkę.
Ozdoby z makaronu – aniołek
Ozdoby z makaronu są stosunkowo lekkie i przy odrobinie wyobraźni można stworzyć z nich niesamowite kształty.
Prostą rurkę potraktuj jako tułów, na skrzydełka wykorzystaj makron w kształcie kokardki, główkę możesz zrobić z masy solnej. Do główki przyklej kaszę (jako włosy) oraz makaron w kształcie małych gwiazdek. W masę solną włóż drucik, przez który po zaschnięciu przeciągniesz sznurek do zawieszenia. Gotowego anioła możesz pomalować na dowolny kolor.
Aby zrobić masę solną weź – 1 szklankę mąki, 1 szklankę soli i 0,5 szklanki wody – wszystko wymieszaj, formuj kulki wielkości orzecha.