Kategorie

Marka

Cena

Aktywne filtry

Garnki

Nierdzewny, emaliowany, a może aluminiowy? Garnki kuchenne wybierane są ze względu na materiał wykonania i design. Emalia daje możliwość skorzystania z ciekawego zdobnictwa, a aluminium często wzbogacone jest o specjalne powłoki, dodatkowo podnoszące jego wydajność. Chcąc mieć gwarancję długiej żywotności sprzętu, warto postawić na garnek ze stali nierdzewnej. Jeśli naczynia mają być używane na płycie indukcyjnej, to przed zakupem warto sprawdzić, czy na pewno są do tego celu przystosowane.

Rodzaje oferowanych przez nasz sklep garnków 

Największe problemy podczas wyposażania kuchni sprawiają garnki, patelnie, naczynia i reszta niezbędnych akcesoriów do przygotowywania potraw. Wybierając je, warto kierować się ich funkcjonalnością, tzn. wybierać te, które będą trwałe, wykonane z materiałów dobrej jakości i posłużą przez długi czas. Poszczególne modele produkowane są z różnych materiałów, które często definiują przeznaczenie garnków.

Garnki emaliowane

Garnki emaliowane są stworzone na stalowej podstawie, która jest pokryta kilkoma warstwami emalii. Emalia znajdująca się wewnątrz naczynia jest odporna na działanie kwaśnych potraw i ich składników/przypraw. Dodatkowo warto zaznaczyć, że nie wchodzi w reakcję  z żywnością i nie powinna powodować alergii, dlatego bez problemu możesz przechowywać w nich wystudzoną wcześniej zupę i nie zmieni ona ani zapachu, ani smaku.

Sprzęty emaliowane są uniwersalne i kompatybilne z każdym rodzajem kuchenek domowych – również nadają się na indukcję. Dodatkowym plusem są również wzory, które nie bledną ani nie odpryskują.

Garnki ze stali nierdzewnej

Naczynia stalowe są ponadczasowe, eleganckie oraz wytrzymałe. Garnki nierdzewne wykonane są ze stali z oznaczeniem 18/10 – jest to najwyższa jakość stali nierdzewnej odpornej na korozję, odkształcenia i wysoką temperaturę. Akcesoria kuchenne ze stali nierdzewnej mają gładką powierzchnię, są higieniczne i łatwe w czyszczeniu. Nadają się do gotowania większości potraw, niestety nie są polecane do gotowania kwaśnych potraw takich jak bigos, kapuśniak. Są podobnie jak naczynia emaliowane kompatybilne z każdym rodzajem kuchenki domowej.

Warto wspomnieć, że ten rodzaj garnków dobrze i równomiernie przewodzi ciepło, dzięki czemu możliwe jest przyrządzenie jedzenia bez przypalania go w jednym miejscu.

Garnki granitowe

Garnek granitowy jest wykonany ze stopu stali i aluminium oraz dodatkowo pokryte granitową powłoką. Dzięki wprasowanym cząsteczkom granitu naczynie ma o wiele lepsze właściwości fizyczne i chemiczne – jest o wiele bardziej odporne na uszkodzenia oraz wysokie temperatury oraz ma doskonałe właściwości termiczne – naczynie trzyma dłużej temperaturę potrawy.

Warto dodać, że powłoka garnka nie ulega zarysowaniom – bez żadnych obaw możemy używać do gotowania sztućców z metalu oraz dodatkowo jedzenie nie przywiera do dna naczynia.