Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 299 zł! kod: "DOSTAWA"
Jak już wspomnieliśmy, herbata w zależności od rodzaju i sposobu parzenia posiada specyficzne walory smakowe i aromatyczne, a także właściwości prozdrowotne. Teina zawarta w herbacie pobudza nas do życia, zazwyczaj nie tak intensywnie jak kawa, jednak ta ostania zawiera kofeinę, która może mieć negatywny wpływ na serce i układ krążenia. Wśród pozostałych substancji znajdziemy tu sole mineralne, witaminy, garbniki, olejki eteryczne oraz teofilinę i teobrominę, które pobudzają, a także działają moczopędnie. Warto zwrócić uwagę także na flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, neutralizują wolne rodniki oraz mają działanie przeciwnowotworowe.
Herbaty możemy podzielić według koloru, smaku, aromatu czy właściwości. Najpopularniejszy podział to ten według koloru. Zgodnie z nim wyróżniamy herbatę czarną, czerwoną, białą, zieloną, turkusową i żółtą. Niektórzy do herbat zaliczają także różne napary owocowe i ziołowe, jednak w rzeczywistości, aby herbatę nazwać herbatą, musi ona zawierać w składzie liście pochodzące z herbacianego krzewu.
Herbata czarna Herbata czarna jest najpopularniejsza na świecie i znana niemal każdemu. Posiada ciemne, niemal czarne, zazwyczaj niewielkie liście, z którym otrzymujemy aromatyczny napar w kolorze brązu, bursztynu lub miodu. Ma właściwości bakteriobójcze, pobudzające i ściągające, a także zapobiega próchnicy. Czarnej herbaty nie należy parzyć zbyt długo, ani pić w nadmiernych ilościach, gdyż zawiera największą ilość teiny ze wszystkich rodzajów herbat. Optymalnie jest parzyć ją 2-5 minut i pić 2- 3 filiżanki w ciągu dnia. Do czarnej herbaty często dodajemy plaster cytryny lub pomarańczy, sok owocowy lub miód.
Herbata zielona Dość popularna na świecie jednak w Europie nie została zbyt dobrze przyjęta. Charakteryzuje się zielonymi liśćmi w rożnych odcieniach, od żółtawych, oliwkowych, aż do ciemnozielonych. Po zaparzeniu otrzymujemy herbatę jasną i łagodną w smaku, o kolorze od słomkowego zielonego, zielonego po zielono-żółty. Jej liście są bardziej wydajne i można je zaparzać dwu lub trzykrotnie, w temperaturze od 80°C do 90°C przez 2-3 minuty. Zielona herbata jest często polecana przez lekarzy, dietetyków oraz kosmetologów. Wśród jej leczniczych właściwości znajduje się m.in. działanie przeciwnowotworowe, bakteriobójcze i przeciwwirusowe, a także antyoksydacyjne i antystresowe, obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia, zapobieganie nadkwaśności żołądka.
Herbata biała Herbata biała uznawana jest za najzdrowszą i najszlachetniejszą odmianę herbaty. Parzona jest z najmłodszych listków, pokrytych lekkim białym puszkiem, posiadających największą zawartość dobroczynnych substancji. Napar ma delikatny smak i słomkową barwę. Zawiera dużą ilość prozdrowotnych przeciwutleniaczy. Należy zalać ją wodą o temp. 75-85°C przez 3-5 minut. Biała herbata wspomaga działanie układu krwionośnego i pracę serca, korzystnie wpływa na gęstość kości i ma właściwości przeciwnowotworowe.
Herbata czerwona Herbata czerwona to herbata post-fermentowana, sezonowana. Charakteryzuje się liśćmi w kolorze brązowym. Po zaparzeniu ma kolor ciemny, niekiedy prawie czarny lub ciemnobrązowy. Posiada intensywny i wyrazisty ziemisty aromat, który trudno pomylić z innymi herbatami. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Mimo niezbyt przyjemnego zapachu warto zwrócić uwagę na jej walory zdrowotne, wśród których znajduje się wspomaganie metabolizmu, pracy wątroby i układu moczowego. Dodatkowo pomaga obniżać cholesterol i ciśnienie tętnicze, poprawia pamięć i koncentrację a także działanie układu krwionośnego. Czerwoną herbatę parzy się w temp. 90°C przez ok. 4 min.
Herbata żółta Należy do herbat mało znanych, poddawanych przed suszeniem specjalnemu procesowi zbliżonemu do kiszenia. Liście są w kolorze ciemno-zielonym z lekkim żółtawym połyskiem, natomiast napar posiada niezwykle specyficzny aromat. Obecnie uznawane za najszlachetniejszy rodzaj herbat, kiedyś pita wyłącznie przez cesarza. Herbata żółta jest bogata w przeciwutleniacze, poprawia trawienie, działa oczyszczająco i tonizująco, potrafi wychwytywać toksyny, a także chroni zęby przed próchnicą i zapobiega łamliwości kości. Napar należy zalać wodą w temperaturze 80-85°C i parzyć przez ok 3 minuty. Żółta herbata może być parzona wielokrotnie.
Herbata niebieska Herbaty te nazywane oolongami, a także turkusowymi można umiejscowić pomiędzy zielonymi i czarnymi. Posiadają zróżnicowane kolory: od zielonego, przez brązowy, do niemal czarnego. Trudno opisać smak niebieskiej herbaty, gdyż to najbardziej różnorodny bukiet smakowy ze wszystkich opisanych wyżej herbat. Zawiera przeciwutleniacze wychwytujące wolne rodniki, posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, a także zapobiega otyłości regulując poziom cukru i insuliny. Niebieską herbatę najlepiej parzyć w temperaturze 90-95°C, przez ok 1,5 min.
W Polsce przyzwyczailiśmy się do picia herbaty w trzech typach naczyń: porcelanowe filiżanki, kubki oraz szklanki. Wiele osób uważa, że herbatę można pić wyłącznie z filiżanki porcelanowej, która szersza na górze pozwala cieszyć się smakiem i aromatem. Porcelana nie wchodzi także w reakcję z naparem, a pod wpływem temperatury delikatnie się nagrzewa. Każda pani domu posiada zestaw porcelanowych filiżanek, schowanych przed codziennością a użytkowanych wyłącznie na specjalne okazje. Piękna porcelana to symbol elegancji i dobrego gustu. Młodzież zazwyczaj pije herbatę w dużych, mocnych i wytrzymałych kubkach, często ze śmiesznym zdjęciem lub napisem. Szklanki pozostają domeną osób praktycznych, wielu kojarzą się z poprzednią epoką. Dzisiaj w sklepach kubki i szklanki mają mnóstwo wzorów, zachwycają kształtem i bawią obrazkami. Szczególnie polecane na długie wieczory, podczas spotkań w gronie znajomych i bliskich. Podczas oficjalnych spotkań sugerujemy jednak podać herbatę w porcelanowych filiżankach.