Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 299 zł! kod: "DOSTAWA"
Czego potrzeba w każdej kuchni? Odpowiedniego sprzętu, garnków, patelni... Z całą pewnością te przedmioty są niezbędne do gotowania. Ale jest jedno narzędzie, bez którego nie obejdzie się żaden kucharz. To dobry nóż. Powinien być ergonomiczny, ale i ostry. Tępa krawędź znacznie utrudnia pracę i obniża jej jakość. Często też staje się przyczyną frustracji szefa kuchni – niezależnie, czy mówimy o profesjonaliście, czy hobbyście. Dlatego warto wiedzieć, jak i czym naostrzyć nóż. O tym opowiemy w tym artykule. Zapraszamy do lektury!
Nim przejdziemy do samych sposobów ostrzenia, warto powiedzieć o kilku istotnych zasadach, których należy się trzymać, przystępując do takiej pracy. Przede wszystkim – nóż zawsze powinien być odpowiednio wyczyszczony. Nie chodzi jedynie o odpowiednią pielęgnację ostrza, ale i o przedmiot, jakim będziesz się posługiwać, nadając pożądaną ostrość swojemu narzędziu. Resztki pożywienia mogą bowiem zapchać otworki czy pory materiału. To szczególnie niebezpieczne w przypadku osełek ceramicznych czy uniwersalnych ostrzałek kuchennych. W konsekwencji na długi czas możesz zmniejszyć efektywność działania takiego przyrządu.
Ostrzenie noży powinno być wykonywane regularnie. Dlaczego? Lekko stępione ostrze opracujesz szybciej niż to, które już z trudem tnie chleb, warzywa czy mięso. Pamiętaj też, aby nie przesadzić z ostrzeniem. Jeśli krawędź tnąca będzie zbyt cienka (a przecież ścierasz jej boki), możesz łatwo ją wyszczerbić. To z kolei wiąże się ze znacznym uszkodzeniem głowni i koniecznością wykonania większej pracy w przywracaniu jej pożądanych właściwości.
Poznałeś podstawowe zasady, jakie powinien znać każdy, kto chce wiedzieć, jak ostrzyć noże. Teraz pora przejść do sposobów. Zasadniczo wyróżnia się ich kilka. Duże znaczenie ma nie tylko technika, ale i to, czym się opracowuje krawędź. Oczywiście najlepsze są profesjonalne ostrzałki i osełki. Czasem jednak nie ma się ich pod ręką. Jak wtedy sobie poradzić? O tym opowiemy więcej poniżej.
Choć to dość skomplikowany i wymagający skupienia sposób, gwarantujemy, że jeśli zabierzesz się do tego umiejętnie, Twoje narzędzia kucharskie będą satysfakcjonująco ostre. Osełki wykonuje się z różnych materiałów. Dostępne są m.in. ceramiczne czy diamentowe. Każdy model ma też określoną gradację. Nóż rozpoczynamy ostrzyć akcesoriami o większym ziarnie, a kończymy, niejako polerując, na najdrobniejszym. Wielkość tę dobieramy również do stopnia stępienia krawędzi tnącej. Co do zasady – mocno stępione opracowujemy osełkami „osiemsetkami” lub niższymi, a lżej – 800-2000 lub o wyższej gradacji.
Przed przystąpieniem do pracy osełkę należy namoczyć. W czasie opracowywania ostrza warto ją co jakiś czas przemywać. Jak natomiast ostrzyć noże? Techniki są zasadniczo dwie i dosyć podobne. Jedna polega na przesuwaniu brzuścem do środka kamienia (jakbyśmy go skrobali), druga – na odwrót (prawie tak, jak przy smarowaniu chleba masłem). Krawędź należy prowadzić pod kątem około 20°, wykonując określony ruch po powierzchni ostrzałki – przeciągając przy tym od rękojeści do czubka. Pamiętaj, aby czynność ta była maksymalnie powtarzalna.
Wykonaj na obie strony identyczną liczbę pociągnięć. Ostatnie ruchy to przeciągnięcie nożem po jednym razie na obie strony (przy czym poprowadź go teraz na długość odwrotnie – od czubka do rękojeści), by mieć ostrą krawędź tnącą. Powinna ona mieć kształt litery V.
Osełka to nieco bardziej zaawansowany przyrząd, ale na szczęście są prostsze w obsłudze urządzenia, dzięki którym Twoje narzędzia będą ostre. Takim przykładem jest np. ostrzałka. Wygodnie chwycisz ją w dłoń, a główną część oprzesz o blat. Wtedy wystarczy, że przeciągniesz kilka razy przez specjalny rowek ostrzem. W przypadku urządzeń dwufazowych (z dwoma szczelinami) otrzymujesz także możliwość wygładzenia głowni, dzięki czemu zyskujesz wyższej jakości wykończenie.
Nie masz osełki ani ostrzałki? Jak zatem naostrzyć nóż?! Istnieją na to sposoby. Pierwszy – z użyciem ceramicznego kubka. Obróć go do góry nogami. Jego spód zazwyczaj jest dość chropowaty. To Twój kamień szlifierski. Zasada ostrzenia w tym przypadku wygląda podobnie jak na ostrzałce. Pod odpowiednim kątem przeciągaj głownią o spód naczynia, a po krótkim czasie będzie ona bardzo ostra.
Kolejna opcja to ostrzenie o parapet lub schody. Ważny warunek – muszą być kamienne. Ponownie – zasada podobna jak w przypadku osełek. Pamiętaj przy tym, aby w żadnym wypadku nóż nie ocierał się o powierzchnię pod zbyt dużym kątem, bo inaczej go stępisz! Przy okazji... uważaj też, by nie zniszczyć parapetu lub schodów.
Te podstawowe narzędzia kucharza zawsze powinny być ostre. Powyższe sposoby na to, czym i jak naostrzyć noże, pomogą Ci je utrzymać w odpowiednim stanie. Naturalnie – to nie wszystkie metody, ale zdecydowanie najpopularniejsze. Jeśli zaś potrzebujesz odpowiednich ostrzałek lub osełek – zachęcamy do zajrzenia do naszego sklepu internetowego. Znajdziesz tam szeroki wybór takich akcesoriów. Mamy też wybór markowych noży, także w kompletach. Sprawdź je już teraz, a w razie pytań, czy wątpliwości – skontaktuj się z nami.