Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 299 zł! kod: "DOSTAWA"
Uwielbiana przez wielu i przez równie duże grono uważana za jedną z najzdrowszych. Kuchnia azjatycka, bo o niej mowa, na dobre zadomowiła się w Polsce i na całym świecie. Słodko-kwaśnymi, pikantnymi i – nierzadko – wegetariańskimi daniami zajadają się i mieszkańcy Starego Kontynentu, i Ameryki Północnej. Co więcej – wiele dań rodem z Chin, Tajlandii czy Japonii można zrobić w domu. Aby jednak w pełni odwzorowywały orientalny smak, powinny być odpowiedni przyrządzone. Do tego celu zaś przydaje się wok. Jak smażyć i gotować na tej patelni? O tym opowiemy poniżej. Zapraszamy!
Najprościej ujmując – to rodzaj naczynia, którego rodowód sięga Dalekiego Wschodu. Wskazuje się, że wok pochodzi z Chin, ale w całej wschodniej i południowo-wschodniej Azji można znaleźć jego rozmaite odmiany, różniące się mniejszymi i większymi zmianami w konstrukcji. Obecnie wyróżnia się jego trzy najpowszechniej występujące rodzaje:
Czym się one między sobą różnią? Pierwsza patelnia wykonana jest najczęściej ze stali węglowej. Ma półokrągłe dno, a dodatkowo dwa uchwyty. Nie służą one jednak do potrząsania zawartością, a do przenoszenia. W tym przypadku składniki potrawy miesza się łyżką lub innym akcesorium.
Dwa pozostałe woki są do siebie dość podobne, a na pewno niemal tak samo wygląda smażenie i gotowanie na nich, gdyż warzywa, mięso i inne produkty podrzuca się w nich i potrząsa nimi, by wymieszać. Mandaryńska i pekińska patelnia mają po jednej, długiej rączce, przy czym pierwsza jest głębsza, ale ma mniejszą pojemność.
W Europie można dostać jeszcze inne rodzaje woków, jeśli chodzi o materiały. Są m.in. i z różnych gatunków stali, ale i aluminium oraz żeliwa. Warto wiedzieć, że w oryginalnej wersji naczynie to ma półokrągłe dno. U nas z kolei można je znaleźć z płaskim spodem, co pozwala wykorzystywać je również na kuchenkach elektrycznych i indukcyjnych.
Czemu patelnia ta stanowi taki fenomen? Co sprawia, że wiele osób decyduje się na jej zakup nawet wtedy, jeśli nie gotuje na niej azjatyckich potraw? Tajemnicą woka jest jego kształt. Wysokie półokrągłe brzegi sprawiają, że temperatura, często bardzo wysoka, bo sięgająca nawet ponad 200° Celsjusza, równomiernie rozprowadza się po czaszy. Dzięki temu można szybko, a jednocześnie bez utraty właściwości (odżywczych i estetycznych, np. kolorów) składników przygotować rozmaite potrawy. Warzywa i mięso z woka są chrupkie i smaczne, gdyż łatwiej wchłaniają aromaty.
Warto dodać, że prawidłowe gotowanie i smażenie na woku ogranicza ryzyko spalenia i przywierania składników. Dlaczego? Gdyż zwykle są one w stałym ruchu. Tyczy się to zwłaszcza techniki stir-fry (mieszaj i smaż), o której dowiesz się więcej poniżej. Ponadto dzięki temu, że za obróbkę cieplną głównie odpowiedzialne jest gorące powietrze wewnątrz czaszy, do przygotowania potraw wystarczy jedynie niewielka ilość tłuszczu.
Z pewnością jednak jesteś ciekaw, jak wykorzystać go w praktyce. Teraz powiemy Ci więcej o tym, jak gotować w woku i jak smażyć na nim! Otóż patelnia ta jest wszechstronna. Mając odpowiedni produkt, możesz na nim:
To jedna z podstawowych technik smażenia na tej patelni. Klucz stanowi odpowiednie jej rozgrzanie i stosowanie właściwego oleju. W tym przypadku, jeśli z czaszy unosi się lekki dym, oznacza to, że nie przesadziłeś, tylko naczynie jest gotowe do pracy. Pamiętaj, że składniki muszą być odsączone, aby uniknąć pryskania. Teraz najważniejsze – mieszaj! Możesz to robić drewnianą łyżką lub właściwym akcesorium do woka albo poprzez potrząsanie za rączkę.
Duszenie uznaje się za jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej. Podsmażenie, a następnie wolne obgotowywanie w sosie własnym dań, zwłaszcza mięs, sprawia, że stają się one delikatne i niezwykle smaczne. Gotowanie w woku metodą duszenia wymaga w pierwszej kolejności obsmażenia składników do momentu, aż będą prawie gotowe. Następnie należy dodać bulion, wodę lub inny płyn aż do wypełnienia dna i przykryć patelnię pokrywką. Co istotne – powinna ona być odpowiednio dopasowana i półokrągła, aby nie zaburzała cyrkulacji powietrza. Skręć też gaz na minimum. Ciekawym zabiegiem w tradycyjnej chińskiej kuchni jest obłożenie wieka gazą nasączoną zimną wodą, dzięki czemu para wodna łatwiej skrapla się wewnątrz naczynia.
Choć to patelnia, to można w niej również gotować. Aby jednak gotowanie w woku było możliwe, potrzeba specjalnych bambusowych koszyków. Mają one perforowane dna, które przepuszczają parę. Dzięki nim przygotuje się szereg najróżniejszych potraw – od pierożków gyoza po rybę i kurczaka. Jak wygląda przygotowanie? Wlej odpowiednią ilość wody, zagotuj ją, włóż koszyk, ułóż na nim składniki... i czekaj, aż się ugotują!
Zaproś smak oryginalnej azjatyckiej kuchni do swojego domu lub – po prostu – postaw na smażenie i gotowanie dań z rodzimej kuchni, wykorzystując tę niezwykłą patelnię! Nie bez przyczyny wok podbija serca wielu osób, które uwielbiają gotować, a jeszcze bardziej lubią pyszne, zdrowe jedzenie. W produkt ten możesz się zaopatrzyć w naszym sklepie. Sprawdź ofertę już teraz!