Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 299 zł! kod: "DOSTAWA"
Na rynku nie brakuje rozmaitych ostrzy kuchennych. Najpopularniejsze jest to podstawowe, czyli tzw. nóż szefa kuchni. Świetnie sprawdza się w najróżniejszych zadaniach. Jednak w wielu sytuacjach warto sięgnąć po specjalistyczne narzędzia. Jakie są najlepsze noże do obierania i krojenia warzyw oraz owoców? O tym opowiemy w tym artykule. Zachęcamy do lektury!
Teoretycznie można mieć jedno takie narzędzie w kuchni i wykonywać nim wszelkie stojące przed kucharzem zadania. Jednak do poszczególnych czynności, np. obierania marchewek, jabłek, gruszek czy selera, potrzeba noża, który będzie poręczny. W tym zaś znakomicie sprawdza się klasyczny obierak. To rodzaj krótkiego ostrza, często krótszego niż sama rękojeść. Do usuwania skórki zazwyczaj stosuje się model z zakrzywioną jak pazur głownią, co pozwala wykonać płynniejsze oskrobanie, a jednocześnie czyni czubek cieńszym i ostrzejszym.
Dlaczego to istotne? Otóż przy obieraniu warzyw, np. ziemniaków, zdarza się, że bulwy czy korzenie mają części niejadalne: przerosty, jakiegoś rodzaju zanieczyszczenia, które trzeba usunąć. Cienkie, precyzyjne ostrze doskonale się w tym zadaniu sprawdzi. Podobnie jak w sytuacji, gdy np. trzeba wyciąć gniazda nasienne w jabłkach czy gruszkach. Łukowate ostrze znacznie ułatwia usunięcie pestek bez marnowania miąższu owoców. Ponadto taki czubek pozwala na prostsze usuwanie pestek m.in. z wiśni, czereśni czy śliwek.
Warto jednak nadmienić, że obierak ma różne postaci. Zdarzają się także po prostu krótkie nożyki o niemal prostej krawędzi. Nimi również można sprawnie usunąć skórkę, jak i inne niejadalne części roślin. Często są też wąskie i bardzo ostro zakończone, co ułatwia operowanie nimi.
Już wiesz mniej więcej, jaki nóż do obierania warzyw lub owoców będzie Ci potrzebny. A co z narzędziem do krojenia? Z jednej strony jarzyniakiem o prostym ostrzu można np. łatwo pokroić ogórki na plasterki. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy drobna głownia nie wystarczy i trzeba czegoś solidniejszego. Jednym z najlepszych akcesoriów kuchennych do tego zadania jest klasyczny, pojedynczy nóż szefa kuchni.
Jego kształt i masywność pozwalają na cięcie warzyw i owoców różnymi technikami. Rewelacyjnie sprawdzi się np. przy krojeniu twardych marchewek, papryki czy cebuli. Warto przy tym pamiętać, że do tego ostatniego celu powinien on mieć maksymalnie jak najprostszy brzusiec.
Jednak profesjonalni szefowie kuchni lubią ułatwiać sobie zadania! Dlatego na rynku nie brakuje noży o specjalnym przeznaczeniu, w tym m.in. do krojenia produktów roślinnych. Są one długie i lekko zakrzywione ku górze. Świetnie się sprawdzają w różnych technikach siekania, a ich czubek jest wyraźnie ostry. Dlaczego? Gdyż czasem dany produkt rozkraja się od środka. Przykładowo – w arbuza lub dynię głownię noża najlepiej wpierw wbić na sztorc.
Nieco innego rozwiązania wymaga też... pomidor. Ten gość z pogranicza owoców i warzyw ma dość twardą skórkę, a jego miąższ ma tendencję do rozpadania się. Z tego powodu w jego przypadku używa się noży krótkich, ale ząbkowanych. Dzięki temu plastry mogą być idealnie cienkie i estetyczne. Tego typu model sprawdzi się także w przypadku innych, delikatnych produktów roślinnych.
Pytanie – czy potrzebujesz tych wszystkich przyrządów w swojej kuchni? Czy faktycznie musisz mieć specjalistyczne noże? To zależy w dużej mierze od Twojego zapału jako kucharza czy kucharki. Gwarantujemy jednak, że zestaw ostrzy w zupełności wystarczy większości osób gotujących w domu. Podstawowym narzędziem jest przede wszystkim nóż szefa kuchni, jednak warto uzupełnić komplet o m.in. obierak czy model przeznaczony do krojenia mięsa. Dzięki temu będziesz mógł wykonać wiele czynności bez zbędnego wysiłku i bezpiecznie.
A jeśli dopiero uzupełniasz swoje akcesoria kuchenne – trafiłeś we właściwe miejsce! Mamy szeroki wybór noży do obierania i krojenia warzyw oraz owoców czy innych produktów spożywczych. Jesteśmy pewni, że wybierając propozycje naszego sklepu, uczynisz gotowanie przyjemniejszą formą pracy czy hobby. Chcesz dowiedzieć się więcej o prezentowanych pozycjach? Skontaktuj się z nami!