Szklanki i szkło do napojów – jak dobrać naczynia do różnych typów napojów?

Szkło to uniwersalny materiał służący do wytwarzania naczyń barmańskich i kuchennych. Najbardziej charakterystycznym jego produktem są szklanki, które służą do serwowania wody, napojów, soków, a nawet niektórych deserów. Każdy typ szkła nadaje się do nieco innych zastosowań. Wyróżniamy je w tym oto krótkim poradniku. Sprawdź, jak dobierać szkło do napojów oraz w jakich celach degustacyjnych stosuje się szklanki wysokie lub niskie.

Rodzaje szklanek do codziennego użytku

Niełatwo zliczyć wszystkie rodzaje szklanek, których używa się w szeroko pojętej gastronomii. Jest ich tak dużo, że przedstawienie pełnej listy byłoby w zasadzie niemożliwe. Co więcej, co pewien czas powstają ich nowe rodzaje, np. dedykowane specjalnie do konkretnych napojów. Tego rodzaju wyroby są bardzo często sygnowane logiem producenta, np. drinków bezalkoholowych, dlatego liczba typów tych naczyń stale się powiększa. W celu uporządkowania mętliku można pójść nieco na skróty. Dzięki takiemu zabiegowi możemy pogrupować szklanki do napojów na dwa rodzaje – do zastosowań na zimno i na gorąco. Co to oznacza?

Szklanki do wody i soków – czym się różnią?

To wszelkiego typu szklanki, do których możemy wlewać zmrożone, chłodne, a nawet ciepłe napoje – w celu degustacji, uzupełnienia płynów lub wzniesienia toastu. Przydają się w każdej kuchni do codziennych zastosowań, dlatego zawsze warto mieć ich przynajmniej kilka sztuk na stanie. Szkło do napojów bywa naprawdę zróżnicowane. Podstawowe modele mają prosty kształt, często walcowaty lub kanciasty. Z pewnością kojarzymy także egzemplarze kolorowe, które niezwykle dobrze prezentują się w ogrodowym, piknikowym anturażu. Oto która charakterystyka omawianych produktów. Sprawdź, czym się różnią.

  • Szklanki do wody. Powinny być przede wszystkim przezroczyste, aby doskonale podkreślały czystość wlewanego płynu. Na rynku znajdziemy szklanki wysokie i niskie do serwowania wody. Dawniej stosowano powszechnie literatki, które miały minimalistyczny, zaokrąglony kształt. Również i dziś chętnie się z nich korzysta, choć mogą mieć zdecydowanie bardziej urozmaiconą formę. Bez problemu znajdziemy również produkty w formie kryształów, które odbijają światło, prezentując tym samym ciekawy efekt wizualny.
  • Szklanki do soków. Podobnie jak naczynia do serwowania wody, również mogą występować w wersji slim (długie, wysokie) oraz short (niskie, dosyć szerokie). Nie muszą być przezroczyste, szczególnie jeśli wlewamy do nich soki o charakterystycznej barwie, np. ze świeżo wyciskanych owoców granatu. Występują także w wersji kolorowej – ze specjalnego, barwionego rodzaju szkła. Najczęściej mają gładki rant, który ułatwia włożenie kawałków owoców w celu lepszej prezentacji podawanego napoju.

Szklanki do herbaty – z uchem czy bez?

Miłośnicy gorącej herbaty powinni zwrócić swoją uwagę na szklanki z podwójnymi ściankami. Ten typ naczynia może występować w nowoczesnej wersji bez ucha. Dzięki grubej warstwie izolacyjnej napój nie wychładza się i jednocześnie nie przenosi ciepła na zewnętrzną część szkła. Pozwala to utrzymać taki kubek w dłoniach bez ryzyka poparzenia skóry. Dedykowanym rozwiązaniem dla fanów zaparzonych liści herbaty są szklanki borokrzemowe. Dodatek pierwiastka boru zwiększa odporność temperaturową, dlatego szkło – nawet po wlaniu wrzątku – nie ulegnie pęknięciu. Podobne właściwości wykazują produkty oznaczone jako żaroodporne, w których można zaserwować pyszne, korzenne napary, które rozgrzewają ciało podczas chłodnych, zimowych wieczorów.

  • Szklanki do herbaty z uchem są wygodnym, klasycznym rozwiązaniem dla gości.
  • Te, które nie mają uchwytu, mogą być chwytane oburącz, jeśli oczywiście wykonano je z odpowiednich materiałów.
  • Decyzja dotycząca wyboru szklanek do herbaty (z uchem lub bez) zależy od stylu picia, okoliczności i rodzaju zaparzanych ziół.

Szklanki do napojów specjalnych – elegancja i funkcja

Do koniaku, whisky, kakao, espresso i koktajli mlecznych – wybór szklanek jest wyjątkowo duży. Wiele z nich ma przeznaczenie specjalistyczne, co oznacza, że służą one do serwowania konkretnego rodzaju napoju. Odpowiedni kształt, długość oraz szerokość naczynia pozwala cieszyć się walorami zapachowymi i smakowymi w najpełniejszym wydaniu. Nie bez przyczyny niektóre drinki serwuje się w wydłużonych szklankach typu long, podczas gdy inne są podawane w naczyniach określanych jako old fashioned.

Szklanki do drinków i koktajli – long drink, old fashioned, highball

Jak dobrać szkło do typu serwowanego koktajlu? Poniżej wyróżniamy listę popularnych szklanek oraz napojów, z którymi najlepiej się komponują.

  • Long drink. To wysoka, smukła szklanka, która rozszerza się na samej górze lub pozostaje taka sama na całej długości. Świetnie sprawdzi się w kontekście serwowania milkshake'ów, drinków z tonikiem, rumu z colą i popularnych wariacji tematycznych.
  • Old fashioned. Niekiedy można spotkać się z nazwą lowball. To szklanka do drinków, która odznacza się bardzo grubym dnem. Utrzymuje optymalną temperaturę napoju przez długi czas – nie nagrzewa się w dłoni. Najczęściej wykorzystuje się ją do serwowania whisky czy koniaków – również uzupełnianych grubymi kostkami lodu.
  • Highball. Szkło będące kompromisem pomiędzy wysokimi i niskimi rozwiązaniami. To szkło do napojów, które również posiada dosyć grube dno, które napój przed ciepłem. Nadaje się do podawania różnorodnych koktajli, soków, soft drinków czy napojów z procentami na bazie tequili.

Szklanki do espresso i irish coffee

Rodzaje szklanek do napojów kawowych są zróżnicowane pod kątem m.in. pojemności oraz formy. Niewielkie naczynia do serwowania espresso to najczęściej filiżanki, ewentualnie niewielkie, przezroczyste szklanki, które cechują się pogrubionymi ściankami. W zamyśle projektantów są one stworzone po to, aby utrzymywać temperaturę przynajmniej przez kilka minut. Espresso, jako napój spożywany kilkoma łykami, nie potrzebuje większego zabezpieczenia. Podobnie będzie w przypadku irish coffee, czyli kawowego deseru, który jak najbardziej może zostać podany w szklance termicznej. Różnica pomiędzy materiałem utrzymującym ciepło, a szybko je tracącym, jest intuicyjna. Wiąże się z grubością ścianek, dodatkiem innych pierwiastków podczas produkcji czy techniką wytwarzania.

Jak dobrać zestaw szklanek do swojej kuchni?

Choć nie ma tutaj uniwersalnego przepisu, ponieważ każda kuchnia jest nieco inna, to w prosty sposób można wskazać, że najlepiej zaopatrzyć się w gotowy zestaw szklanek utrzymanych w podobnym stylu. Jeśli jesteśmy fanami napojów specjalnych, to bez wątpienia przydadzą się nam szklanki dedykowane do takich zadań – warto mieć ich przynajmniej kilka, aby w przypadku odwiedzin gości, móc ich poczęstować ulubionym drinkiem. Podczas wybierania dobrego zestawu szklanek warto zwrócić uwagę na ich pojemność, średnicę czy wysokość. To ważne, ponieważ zdjęcia produktowe nie są w stanie skutecznie oddać ich rzeczywistej wielkości. Jeśli stoisz przed wyzwaniem wybrania pasującego kompletu, to życzymy udanych zakupów!