Blog

Smażenie: głęboki tłuszcz, stir-fry, sauté czy beztłuszczowo? Poznaj techniki i różnice

Smażenie: głęboki tłuszcz, stir-fry, sauté czy beztłuszczowo? Poznaj techniki i różnice

29/09/2025

Smażenie to znany od wieków sposób obróbki termicznej składników, który zmienia ich teksturę, modyfikuje smak i nadaje charakterystycznej chrupkości. Stosuje się go nie t...

Czytaj więcej
Jak pasteryzować przetwory w słoikach? Skuteczne metody krok po kroku

Jak pasteryzować przetwory w słoikach? Skuteczne metody krok po kroku

23/09/2025

Tworzenie domowych przetworów jest nie tylko przyjemne, ale daje również sporo satysfakcji w momencie, gdy sięgamy po wypełnione, kolorowe słoiki z pysznym wkładem. Jedną z...

Czytaj więcej
Jakie słoiki wybrać do przetworów? Praktyczny przewodnik dla domowych gospodyń

Jakie słoiki wybrać do przetworów? Praktyczny przewodnik dla domowych gospodyń

26/08/2025

Wekowanie może być nie tylko przyjemnym, ale i pożytecznym zajęciem, które daje sporo osobistej satysfakcji. Dzięki przygotowaniu przetworów zyskujemy pyszne, zdrowe i natu...

Czytaj więcej
Domowe soki na lato – świeżo, zdrowo i pysznie!

Domowe soki na lato – świeżo, zdrowo i pysznie!

19/08/2025

Szukasz orzeźwienia w najgorętszym okresie roku? Sięgnij po naturalną ochłodę w postaci zdrowych, świeżych soków wytworzonych z soczystych owoców sezonowych.

Czytaj więcej
Kawa w dobrym stylu – kubki, filiżanki, imbryki i kawiarki, które warto mieć

Kawa w dobrym stylu – kubki, filiżanki, imbryki i kawiarki, które warto mieć

19/08/2025

Kawę można przygotowywać na wiele wspaniałych sposobów. Podaje się ją w kubkach, filiżankach, szklankach albo bezpośrednio w zaparzaczu. Naczynie, w którym kawa zostanie ...

Czytaj więcej
Jakie czynniki brać pod uwagę kupując zestaw garnków

Jakie czynniki brać pod uwagę kupując zestaw garnków

24/07/2025

Nie powinny zbytnio się nagrzewać, przypalać gęstych płynów, odkształcać się po uderzeniu. To tylko niektóre cechy dobrze wykonanych, wytrzymałych garnków kuchennych, o...

Czytaj więcej
Tradycyjna kuchnia – gotowanie w gęsiarce żeliwnej

Tradycyjna kuchnia – gotowanie w gęsiarce żeliwnej

23/07/2025

W tradycyjnej, polskiej kuchni stosuje się nie tylko dawne, niegdyś bardzo znane przepisy kulinarne, ale również korzysta się ze sprawdzonych narzędzi do gotowania. Jednym z ...

Czytaj więcej
Jak przechowywać pieczywo i inne produkty spożywcze, by dłużej zachowały świeżość?

Jak przechowywać pieczywo i inne produkty spożywcze, by dłużej zachowały świeżość?

02/07/2025

Świeże produkty żywnościowe są smaczne, wartościowe i pachnące. Wystarczy pomyśleć o chrupiącym pieczywie, kruchych ciastkach czy puszystych bułkach, które pod wpływem...

Czytaj więcej